Skip to main content

Συρία: Συμφωνία με Πούτιν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων βλέπει ο Τραμπ

Στην ιδέα της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο και εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα συμφωνήσει σε αυτό ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν λεπτομερείς συζητήσεις για την κρίση στη Συρία επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι οι Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να ενεργήσει προς την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ ανάλογα με την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να κάνει το ίδιο.

Σύμφωνα με το CNN, η αναφορά του Τραμπ έγινε κατ’ ιδίαν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα τον Β,’ ενώ επιβεβαιώνεται από δύο διπλωματικές πηγές που ήταν παρούσες στην συνάντηση.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με το CNN, πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για μία «ζώνη αποκλεισμού» στα νοτιοδυτικά της Συρίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αμερικανού προέδρου, η ζώνη αυτή θα επιτρέψει στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ να «φύγουν άμεσα» από τη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει τον Μάρτιο, ότι «οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν πολύ σύντομα από τη Συρία». Η δήλωση αυτή είχε γίνει λίγες ώρες αφότου το πεντάγωνο είχε υπογραμμίσει τη σημασία της παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη μεριά, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να δηλώνουν ότι ο Τραμπ δεν έχει γνωστοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία δεν θα πρέπει να είναι εξαρτώμενη από την εκπλήρωση κάποιων όρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει με τον Πούτιν στο Ελσίνκι, τον Ιούλιο.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η υπόθεση της Συρίας θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιούν πολλές λεπτομέρειες γύρω από τις συζητήσεις που θα έχουν οι δύο πρόεδροι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο του Τραμπ θα επιτρέψει στους Ρώσους να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου να ανακαταλάβει μία περιοχή κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη. Στην περιοχή αυτή, η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, αλλά και οι σύμμαχοι των Αμερικάνων αντιμετωπίζουν σοβαρή αντίσταση από μία «μια αναγνωρισμένη εχθρική δύναμη» κατά τις τελευταίες ημέρες και παρά την κατάπαυση του πυρός που προηγήθηκε.

Σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ο Τραμπ αναμένει εγγυήσεις από τους Ρώσους ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πραγματοποιήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και δρουν στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον αναμένει ότι θα τους επιτραπεί να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές δηλώνουν πως οι ΗΠΑ αναμένουν από τους Ρώσους την συγκρότηση μιας ζώνης αποκλεισμού στα νοτιοδυτικά της Συρίας, ώστε να εμποδιστεί η πρόσβαση των ιρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων αποτελεί ένα κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για τη στρατηγική που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ο Τραμπ, αναφορικά και με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Από την άλλη μεριά, είναι αρκετοί αυτοί στην Ουάσινγκτον που ανησυχούν για την τήρηση των ρωσικών δεσμεύσεων, στην περίπτωση που ο Πούτιν συμφωνήσει με τα προτεινόμενα από τον Τραμπ.

Η επιθυμία του Αμερικανού προέδρου για την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία προκαλεί προβληματισμό στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί επίσης, για τις ανταρτικές δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού και την αντιμετώπιση που θα έχουν μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανησυχεί και για τη δράση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας, καθώς μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, η δυνατότητα μιας άμεσης στρατιωτικής παρέμβασης από τις ΗΠΑ σε περιοχές αμυντικού ενδιαφέροντος, θα είναι περιορισμένη.

Πηγές: ΑΜΠΕ