Skip to main content

Τα εμβόλια κάνουν τους Γερμανούς «λιγότερο Γερμανούς»

Ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 προσφέρει μεγαλύτερες ελευθερίες στους πολίτες που έχουν λάβει το εμβόλιο στη Γερμανία με αποτέλεσμα μία απροσδόκητη «παρενέργεια».

Αρκετοί Γερμανοί έχουν δελεαστεί από τα προνόμια των εμβολιασμένων και θέλοντας να τα γευτούν σύντομα υποκύπτουν σε μία από τις λιγότερο γερμανικές δραστηριότητες: κόβουν δρόμο για να εμβολιαστούν.

Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, τονίζοντας πως τα νέα ήταν συγκλονιστικά καθώς λαμβάνουν χώρα σε μια χώρα που υπερηφανεύεται για τη διατήρηση της τάξης.

Στη Γερμανία ακόμη και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ περίμενε τη σειρά της. Εμβολιάστηκε τον Απρίλιο και μόνο όταν τα άτομα της ηλικιακής της ομάδας – 66 ετών – ήταν επιλέξιμα. Ο 55χρονος διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, δήλωσε επίσης ότι θα περιμένει τη σειρά του.

Μετά από μια αργή εκκίνηση, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Γερμανίας επιταχύνθηκε σημαντικά με την κυβέρνηση να παραχωρεί νέες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένου οι οποίο μέχρι την Τετάρτη, ανέρχονταν λίγο κάτω από το 12% του πληθυσμού.

Στις ελευθερίες των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα να συναντώνται με άλλους εμβολιασμένους πολίτες, να ψωνίζουν και να ταξιδεύουν χωρίς τεστ ή καραντίνα.

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε ένα σαφές κίνητρο για τους Γερμανούς που ελπίζουν σε ένα πιο κανονικό καλοκαίρι. Το 2019 52 εκατομμύρια Γερμανοί πήγαν διακοπές περισσότερο από τέσσερις ημέρες στο εξωτερικό ενώ το 2020 ήταν μόνο 28 εκατομμύρια αυτοί που το τόλμησαν. Ωστόσο, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι  τα προνόμια των εμβολιασμένων ίσως παρείχαν επίσης μια προτροπή για ορισμένους να προσπαθήσουν να κάψουν δρόμο στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χέλφριχ, εκπρόσωπο της πόλης του Αμβούργου που έχει γίνει μάρτυρας περιστατικών πολιτών που προσπαθούν να εμβολιαστούν πριν από την ώρα τους, δεν έχουν όλοι πονηρό σκοπό. «Μερικοί είναι απλά παραπληροφορημένοι. Άλλοι θέλουν να κάνουν μια προσπάθεια  αλλά τα παρατάνε αρκετά γρήγορα. Πολύ λίγοι κάνουν πράγματα όπως ψεύτικα έγγραφα», εξήγησε μιλώντας στους NYT.

Ενώ τα περισσότερα κρατίδια δεν διατηρούν ή δημοσιεύουν τον αριθμό των ατόμων που απορρίφθηκαν στους εμβολιασμούς, το Αμβούργο αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία με την ελπίδα να αποτρέψει τις περαιτέρω προσπάθειες.

Αφού ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, μια νέα λέξη, «Impfneid», ή φθόνος των εμβολίων, εισήλθε στο λεξικό. Οι Γερμανοί παρακολουθούν τους εμβολιασμούς να τρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου πλέον χορηγούνται σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών. Η Βρετανία, από την άλλη, κατάφερε να εμβολιάσει σχολαστικά εκατομμύρια ανθρώπους.

Η διαδεδομένη περιφρόνηση για τους ανθρώπους που προσπαθούν να εμβολιαστούν προτού έρθει η σειρά τους έχει καταστρέψει κάτι περισσότερο από απλώς τη φήμη της Γερμανίας, τονίζουν οι NYT.

Ο 64χρονος δήμαρχος της πόλης Χάλλε (Ζάαλε), μια πόλη με πληθυσμό 240.000 κατοίκους στην ανατολική Γερμανία, τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά την αποκάλυψη ότι έλαβε μια δόση που απομένει τον Ιανουάριο, όταν μόνο εκείνοι άνω των 79 ετών ή οι εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο.

Η Γερμανία υπερηφανεύεται τώρα ότι έχει ένα από το κορυφαία ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  κοντά στο 38% – και αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 7 Ιουνίου, οι κατάλογοι προτεραιότητας θα ανήκουν παρελθόν.

Το πρόγραμμα όμως γενικά «μαστιγώθηκε» από καθυστερήσεις και σύγχυση.

Η Γερμανία διχάστηκε για το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο σπάνιων θρόμβων στο αίμα, αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα η χώρα έκανε αυτό το εμβόλιο διαθέσιμο σε οποιονδήποτε άνω των 18 ετών, αρκεί να αναγνωρίσει τον κίνδυνο.

Όπως αποδείχθηκε, αυτό ξεκίνησε έναν νέο αγώνα για τους εμβολιασμούς, αυτή τη φορά σύμφωνα με τους κανόνες.

Τα περισσότερα κρατικά κέντρα, όπως το Αμβούργο, αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω των ανησυχιών των ανθρώπων για τους σπάνιους θρόμβους. Αλλά οι τοπικοί γιατροί θα μπορούσαν να προσφέρουν το εμβόλιο. Τώρα, οι γιατροί παραπονιούνται για όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά από εκείνους που αναζητούν μια δόση.

naftemporiki.gr