Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έχει χάσει το 90% της μετοχικής της αξίας στο χρηματιστήριο και το μερίδιο της στην αγορά από το 90% έχει πέσει στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα!
Μιλώντας στο News 2/47 ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υπήρχε το σχέδιο για την μικρή ΔΕΗ, δηλαδή να πωληθεί το ⅓ της επιχείρησης και τα λεφτά να πάνε στο ταμείο της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, που είχε από τότε και να κάνει ορισμένες αναγκαίες επενδύσεις. «Μετά η κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με την Τρόικα συμφώνησαν το 2015, το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% να πέσει στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα! Απίστευτο αλλά αληθινό. Και στη ΔΕΗ από το 2015 δουλεύουν για να χάσουν πελάτες!», τόνισε.
«Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα ταμειακής ρευστότητας. Ακόμα μέχρι και τις εκλογές. Γι’ αυτό εμείς έχουμε μιλήσει για ένα σχέδιο σωτηρίας. Διότι στρατηγικός επενδυτής αυτή την ώρα στην ΔΕΗ δεν θα βρεθεί. Πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μια συντονισμένη σοβαρή προσπάθεια για να μαζευτούν τα χρωστούμενα της επιχείρησης, που έφτασαν πλέον τα 2,5 με 3 δις» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και διευκρίνισε πως «δεν αναφέρομαι στους ανήμπορούς ανθρώπους, αλλά πίσω από ρυθμίσεις για ανήμπορους έχουν κρυφτεί στρατηγικοί κακοπληρωτές«
Δεύτερον, σημείωσε, πρέπει – με δεδομένο ότι έχουν γίνει μια σειρά από αλλαγές στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας-. να γίνει ένα καινούργιο bussiness plan της επιχείρησης, που να λαμβάνει αυτά υπόψη του, να αξιοποιεί καλύτερο το εργατικό δυναμικό και να κάνει την επιχείρηση περισσότερο λειτουργική και σύγχρονη.
Τρίτον πρέπει να δούμε ορισμένες μονάδες της επιχείρησης που θα μπορούσαν να πουληθούν προκειμένου να στηριχθεί η επιχείρηση. «Αυτά δεν είναι καινούργιες θέσεις της ΝΔ, τα έχουμε πει από το 2017, αλλά τα είπαμε σε ώτα μη ακουόντων», τόνισε.
Εν συνεχεία σημείωσε πως «αυτό που συμβαίνει στη ΔΕΗ είναι επιτομή του πώς διοίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διοίκησε με μία αβάσταχτη ελαφρότητα. Διοίκησε με ιδεοληψίες. Διοίκησε μεταθέτοντας- νόμιζε- προβλήματα στο μέλλον. Τελικά ενώ υποτίθεται υποστήριζε τους εργαζομένους και τις δημόσιες επιχειρήσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση βλάπτει μια δημόσια επιχείρηση και φυσικά τους εργαζομένους της, οι οποίοι αν έχουν μία ελπίδα αυτή την ώρα είναι μόνο μέσα από μια σοβαρή διακυβέρνηση του τόπου».
Αξιολόγηση δαπανών δημοσίου – προσλήψεις στο δημόσιο
«Την αξιολόγηση των δαπανών του Δημοσίου την έχουμε πει από το 2016. Υπάρχουν συστήματα- ακόμα και σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ- σύγχρονης αξιολόγησης δαπανών του Δημοσίου για να δούμε που πάνε τα χρήματα των φορολογουμένων. Δεν μιλάμε για απολύσεις, αλλά μιλάμε για σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
«Αν θέλαμε να μιλήσουμε για απολύσεις θα το λέγαμε. Έχουμε πάρει την απόφαση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε απολύσεις γιατί έχουμε πέσει κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε σχέση με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι αν συνεχίσουμε με την αναλογία 1 προς 1 θα υπάρχει πίεση στους φορολογουμένους, την οποία δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία. Να το πω διαφορετικά, για να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να μειώσουμε τους φόρους».
«Για να γίνει όμως αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για αναλογία 1 προς 1 στις προσλήψεις. Θα ήταν σαν να κοροϊδεύαμε τον κόσμο! Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τις ανάγκες του δημοσίου, δίνουμε προτεραιότητα στην Παιδεία και την Υγεία, καθώς και στην πρόσληψη 1.500 αστυνομικών», κατέληξε μεταξύ άλλων.
naftemporiki.gr