Skip to main content

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία

Την καταδίκη της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο για τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ζήτησε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη. Ο γερουσιαστής έβαλε ξανά στο στόχαστρο την πολιτική των ίσων αποστάσεων, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να βάζουν την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία στην ίδια κατηγορία με την Τουρκία όταν μιλάνε για τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το ανέφερα πρόσφατα και σε ακρόαση στο Κογκρέσο, ότι δεν πρέπει να λέμε ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. Γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος δεν κάνουν τίποτα για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην περιοχή. Δεν κάνουν τίποτα για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις έντασης. Όχι. Είναι μόνο η Τουρκία που το κάνει αυτό. Επομένως καλείς σε αυτοσυγκράτηση την χώρα που είναι ο παραβάτης. Δεν τους βάζεις όλους στην ίδια κατηγορία, σαν να είναι το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζοντας ότι το Κογκρέσο έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση από την αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα της Τουρκίας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απροθυμία του Λευκού Οίκου να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των κυρώσεων. Όπως σημείωσε, «το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι πρόθυμη να τιμωρήσει την Τουρκία παραμένει». Μάλιστα ανέφερε μια σειρά από λόγους για τους οποίους οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη επιβληθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τουρκία:

· Έχει παραβιάσει την αμερικανική νομοθεσία με την απόκτηση και εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400.

· Έχει παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

· Παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών που είναι μέλη της Ε.Ε. και σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις από το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, ειδικά σε ότι αφορά την σχέση του προέδρου Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε τον προβληματισμό του για αυτή τη σχέση, σημειώνοντας ότι είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν έχουν ακόμα επιβληθεί λόγω της προσωπικής σχέσης που έχουν οι δύο πρόεδροι, ο κ. Μενέντεζ απάντησε πως αυτό είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

«Κάτι συμβαίνει και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει με τις κυρώσεις στην Halkbank. Κάτι συμβαίνει όταν βλέπουμε ότι ο αμερικανός εισαγγελέας από την Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης που χειριζόταν το θέμα της Halkbank, ξαφνικά απομακρύνεται από τα καθήκοντα του, από την κυβέρνηση Τραμπ. Όλες αυτές είναι πολλές συμπτώσεις για να πει κανείς ότι δεν υπάρχει φωτιά και ότι η κυβέρνηση δεν παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν. Ο Ερντογάν είναι αυτός που επιχείρησε να ξεμπλέξει την Halkbank. Ο Ερντογάν είναι αυτός που προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400. Δεν είναι αποδεκτό αυτό. Αυτός είναι ο νόμος. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε κράτος δικαίου και πρέπει να εφαρμόσουμε τον νόμο. Για αυτό πιέζουμε ασφυκτικά την κυβέρνηση να το πράξει».

Σχολιάζοντας την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θέλει να διευρύνει το πεδίο της επιρροής του πολύ πέραν των τουρκικών συνόρων και ως εκ τούτου η ακραία επιθετική του στάση πρέπει να καταδικαστεί από την διεθνή κοινότητα. «Ο Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του σαν παίχτη πολύ πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας. Είναι ακραία επιθετικός με τρόπους τους οποίους η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει. Κυρίως σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει μια ΑΟΖ που φτάνει μέχρι την Λιβύη, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ελλάδας, και σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα. Η παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη είναι ένα ακόμη παράδειγμα μαζί με την παρενόχληση του γαλλικού πολεμικού πλοίου που επιχειρούσε να εφαρμόσει το εμπάργκο όπλων. Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα. Η αγορά των S-400 κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις συμμαχικές υποχρεώσεις και με την διαδικασία διασφάλισης ότι όλα τα συστήματα θα είναι διαλειτουργικά με τα Νατοϊκά συστήματα. Ο Ερντογάν θέλει να είναι μεγαλύτερος παίχτης, θέλει να επεκτείνει τις δυνατότητες της Τουρκίας, τόσο εδαφικά όσο και σε σχέση με την επιρροή της», εξήγησε ο κ. Μενέντεζ.

Σε ερώτημα για το εάν οι ΗΠΑ έχουν εκμεταλλευθεί επαρκώς τα όσα προβλέπει ο νόμος EastMed Act και εάν έχουν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο γερουσιαστής απάντησε λέγοντας ότι «ο λόγος για τον οποίο πέρασα το νομοσχέδιο EastMed Act τον Δεκέμβρη, είναι γιατί η Ανατολική Μεσόγειος παρέχει τεράστιες δυνατότητες για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας. Στην ουσία παίζει έναν τεράστιο ρόλο στην περιοχή και ως εκ τούτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος από όσα έχουμε κάνει στην Ελλάδα, με τα λιμάνια, τα στρατιωτικά λιμάνια μας στην Σούδα, την Λάρισα, έχουν γίνει κάποιες πολύ καλές επενδύσεις. Υπάρχει καλή συνεργασία. Έχουν γίνει λιγότερα πράγματα στην Κύπρο, κάτι για το οποίο πιέζω την κυβέρνηση. Η Κύπρος έχει κάνει κάποιες εξαιρετικά σημαντικές κινήσεις ειδικότερα στον οικονομικό τομέα, όπως επιθυμούσε να δει η αμερικανική κυβέρνηση. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις της με την Ρωσία, αλλά τελικά νομίζω ότι πρέπει να επιβραβεύσουμε την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος και για αυτό πιέζουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει».

Ερωτηθείς για το εάν η έλλειψη επαρκούς αμερικανικού ενδιαφέροντος δημιουργεί ένα κενό το οποίο μπορεί να καλυφθεί από την Ρωσία, την Κίνα ή την Τουρκία, ο γερουσιαστής αναγνώρισε ότι εάν δεν εμπλακεί πλήρως η Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε άλλοι παίκτες όπως η Ρωσία και η Τουρκία θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το κενό που θα αφήσει η απουσία των ΗΠΑ.

«Πράγματι, αν δεν εμπλακούμε πλήρως στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε άλλοι παίκτες και ειδικότερα η Ρωσία και η Τουρκία θα το κάνουν, και κάτι τέτοιο δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον και την ασφάλειά μας, ούτε προς το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια των εταίρων μας στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μενέντεζ στη συνέντευξη του.

Πηγή: ΑΜΠΕ