Στην προσπάθεια που καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας για την παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Στην Ελλάδα, αυτές τις κρίσιμες ώρες, δίνουμε μια μάχη και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων τη δίνει από κοινού», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, ο αγώνας είναι κοινός για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ύστερα από την πικρή εμπειρία των Μνημονίων, που την έζησαν και οι δυο λαοί, η Ευρώπη και η Ευρωζώνη θα αποκτήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα τους επιτρέψουν στο μέλλον τις κρίσεις να τις αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά.
«Διότι ειναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν τέτοιες κρίσεις, που δυστυχώς θα υπάρχουν και στο μέλλον, υπό όρους που ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «παρά τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουμε, είμαστε δίπλα σας. Και είμαστε αρκετά δυνατοί, πάντοτε δυνατοί για να σας στηρίζουμε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».
Σημείωσε ότι «ο κόμπος έφθασε στο χτένι» και τόνισε την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό, τώρα που ξεκίνησαν οι δικοινοτικές συνομιλίες.
Συνεχίζοντας, ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και πρόσθεσε ότι «δεν είναι νοητό σήμερα να ανέχεται η Ευρώπη, ύστερα μάλιστα από τόσα που τράβηξε ο Κυπριακό Λαός, να υπάρχει κράτος-μέλος το οποίο έχει στρατό κατοχής», ενώ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι «μπορέσαμε, όπως είπε, να συμβάλουμε, ώστε να υπάρξουν κόκκινες γραμμές βασισμένες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ακολούθως ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «η λύση που θα δοθεί θα είναι λύση ευρωπαϊκή. Δηλαδή, λύση, η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος, με ενιαία κυριαρχία και ιθαγένεια, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη».
«Οποιαδήποτε πρόταση που δεν ανταποκρίνεται σ΄αυτήν την απαίτηση είναι “κόκκινη γραμμή” και για την Κύπρο και για την Ελλάδα» τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας «οι Κύπριοι πολίτες δεν μπορούν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Παράλληλα, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση, για το γεγονός, ότι η Ελλάδα με σαφήνεια τονίζει ότι ούτε δέχεται, ούτε επιθυμεί, ούτε προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα νέο εγγυητικό πλαίσιο για την Κύπρο.
Συνεχίζοντας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το κλειδί για την λύση του Κυπριακού προβλήματος εξακολουθεί να παραμένει στην Τουρκία και την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της, εγκαταλείποντας, όπως ειπε, αναχρονιστικές και επεκτατικές λογικές όλων αυτών των 41 χρόνων και να συμφιιλιωθεί με την ιδέα της λύσης, η οποία θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας, στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Ομήρου έκανε λόγο όχι για ελληνικό αλλά για ευρωπαϊκό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.
Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό, να μπει σε δρόμους ανάκαμψης, ανάπτυξης , δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής και κατέληξε λέγοντας ότι «λογικές της οικονομικής ποδηγέτησης και της ασφυξίας πρέπει να μπουν οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο».