Skip to main content

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η πανδημία δεν είναι δικαιολογία για να κλείσουμε το παράθυρό μας στον κόσμο

«Μέσα από την Ελληνική Προεδρία, στόχος μας είναι να προωθήσουμε την ιδέα ότι η πανδημία δεν είναι δικαιολογία για να κλείσουμε το παράθυρό μας στον κόσμο. Κανένας δε θα πρέπει να στιγματίζεται ή να περιθωριοποιείται εξαιτίας της πανδημίας. Και αυτή είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση στο εργασιακό περιβάλλον. Διότι το στίγμα και η περιθωριοποίηση, ή ακόμα και η άρνηση στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της διαφορετικότητας, δε θα πρέπει να γίνονται ανεκτά».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» (Human Rights in Business), που διοργανώνουν οι Γενικές Γραμματείες Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ως στόχο να ανοίξει το δημόσιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και να αναδείξει τον ρόλο των επιχειρήσεων στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

«Σε αυτό το συνεχές μεταβαλλόμενο κόσμο, βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου η ομοφοβία, η τρανσφοβία, η ρητορική μίσους και άλλες μορφές διακρίσεων απειλούν το δημοκρατικό ιστό της κοινωνίας μας», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι «σήμερα, εδώ, πηγαίνουμε ένα βήμα μπρος, εξετάζοντας τα θέματα αυτά από τρεις διακριτές, αλλά αλληλένδετες πλευρές: την κυβερνητική, την επιχειρηματική και την κοινωνική».

Αναφερόμενος στην Ελληνική Προεδρία, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα κοινωνικά δικαιώματα, που σχετίζονται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. «Οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία, η ρητορική μίσους, πρέπει να απαντηθούν κατάλληλα. Οι κοινωνίες μας και οι ευρωπαϊκές νομικές και κοινωνικές παραδόσεις είναι ισχυρά αντίθετες σε αυτές. Αλλά πρέπει να εξετάσουμε αυτές τις κοινωνικές προκλήσεις και υπό το φως της κρίσης της πανδημίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι πράγματι το κατάλληλο φόρουμ για μια τέτοια συζήτηση. Η Ελληνική Προεδρία στοχεύει στην προώθηση των αξιών και των αρχών που βρίσκονται στον πυρήνα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σκοπεύουμε να κάνουμε τη φωνή του Συμβουλίου της Ευρώπης ακόμη πιο δυνατή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr