Skip to main content

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Από νωρίς σήμερα το πρωί πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ώστε αύριο Τετάρτη πρώτα στο EuroWorking Group και μετέπειτα στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι δύο πλευρές (Ελλάδα και δανειστές) να φτάσουν σε μια καταρχήν συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής και θα εγκριθεί -αν εγκριθεί- το Σαββατοκύριακο από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Κατόπιν η συμφωνία θα έρθει, προς έγκριση, στην τελευταία συνεδρίαση της Γερμανικής βουλής την ερχόμενη  Δευτέρα, ώστε να ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για την εκταμίευση του ποσού που θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Αργά χθες το βράδυ και αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της έκτακτης συνόδου κορυφής κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης σημείωναν ότι «απομακρύνεται η λύση της παράτασης της υπάρχουσας συμφωνίας». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως εντός της συνεδρίασης η ελληνική πλευρά πίεσε έντονα προς την κατεύθυνση μιας δέσμευσης για την απομείωση του χρέους, ενώ μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ώρες το αναπτυξιακό πακέτο που επιθυμεί η Αθήνα.

Ο Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου έδειξε να συμμερίζεται τη θέση της ελληνικής κυβέρνηση υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας και όχι μιας παράτασης που θα μας ξαναφέρει σε λίγους μήνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ  χαρακτήρισε βιώσιμο το ελληνικό χρέος, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό την όποια σχετική συζήτηση στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών ζητά μέχρι την Πέμπτη να έχει κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση (μένουν ακόμη ανοιχτές κάποιες εκκρεμότητες σε δημοσιονομικά και ασφαλιστικό) και δεν αποκλείει μετά στη Σύνοδο Κορυφής να υπάρξει μια δέσμευση για την μελλοντική απομείωση του χρέους. Επίσης τα χρήματα που θα δοθούν στην Αθήνα από τα «αδιάθετα» του ΤΧΣ θα είναι ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας.   

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη σύντομη δήλωσή του μετά τη λήξη της χθεσινής Συνόδου, σημείωσε ότι βασικό κριτήριο του νέου πακέτου της Αθήνας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. «Επιδιώκουμε», είπε, «μία συνολική λύση που θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο». Κοινωνική δικαιοσύνη, αναπτυξιακό πακέτο και εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, είναι οι τρεις άξονες που περιέγραφαν αργά χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.