Skip to main content

Διπλωματική κρίση Ισπανίας-Μαρόκου

Διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ισπανίας-Μαρόκου, μετά την εισροή σχεδόν 8.000 μεταναστών στον θύλακα της Θέουτα και στη Μελίγια. Η κρίση στη Θέουτα της Ισπανίας με την εισροή μεταναστών πυροδότησε τον μέγιστο συναγερμό στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι και μετέβη άμεσα στη Θέουτα προκειμένου να οργανώσει το σχέδιο για την εγγύηση των συνόρων και της ακεραιότητας των ισπανικών εδαφών.

Η Θέουτα και η Μελίγια είναι παραλιακές πόλεις που βρίσκονται στην Αφρική, αποτελούν ωστόσο ισπανικά εδάφη από τον 15ο αιώνα. Η Θέουτα αποτελεί κόμβο, καθώς λόγω της θέσης της, αποτελεί σημείο ελέγχου των διόδων σε Μεσόγειο, Ατλαντικό και το Στενό του Γιβραλτάρ. Το Μαρόκο έχει προσφύγει αρκετές φορές στον ΟΗΕ ζητώντας την προσάρτηση των εδαφών στην επικρατειά του, κάτι για το οποίο οι ισπανικές κυβερνήσεις ήταν ανένδοτες.

Στις 22 Απριλίου, η κυβέρνηση της Ισπανίας επιβεβαίωσε ότι Μπραχίμ Γκάλι, αρχηγός του Μετώπου Πολισάριο, του Εθνικού επαναστατικού αυτονομιστικού κινήματος που εκπροσωπεί τους Σαχράουι, είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στο Λογρόνιο με κορωνοϊό για «αυστηρά ανθρωπιστικούς λόγους». Ο Γκάλι έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για το λαό της Δυτικής Σαχάρας για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία από το Μαρόκο.

Το Ραμπάτ αποδοκίμασε την στάση της Μαδρίτης.

Το Μαρόκο, από τον Δεκέμβριο του 2020 έχει ζητήσει την στήριξη της Ισπανίας για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας και του Μετώπου Πολισάριο, με τη Μαδρίτη να εμφανίζεται αρκετά διστακτική.

Έτσι, λίγες μέρες αφότου ο Γκάλι άρχισε να νοσηλεύεται στο Λογρόνιο, η ακτή Ταραχάλ στη Θέουτα γέμισε με σχεδόν 6.000 μετανάστες , οι οποίοι κατέφθασαν είτε κολυμπώντας είτε πεζή.

Στρατιώτες στις ακτές

«Περίπου 6.000 άνθρωποι» εισήλθαν στη Θέουτα και «αυτή τη στιγμή, έχουμε στείλει πίσω 1.500 από τους ανθρώπους αυτούς και συνεχίζουμε αυτές τις επιστροφές», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα μιλώντας στη δημόσια ισπανική τηλεόραση. Μάλιστα, 86 μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί στον άλλο ισπανικό θύλακο, αυτόν της Μελίγια, ο οποίος βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Θέουτα, στις ακτές του Μαρόκου.

Αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών αναθεώρησε τους υπολογισμούς του και έκανε λόγο για 8.000 μετανάστες.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις ακτές προκειμένου να ελέγχουν τις μεταναστευτικές ροές. Οι στρατιώτες θα περιπολούν στα σύνορα μαζί με την ισπανική αστυνομία. Εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Θέουτα δήλωσε πως οι στρατιώτες θα συνεργαστούν επίσης με την αστυνομία σε ευαίσθητα σημεία μέσα στον θύλακα για να διατηρήσουν την τάξη στους δρόμους.

Στη Θέουτα ο Πέδρο Σάντσεθ 

Ο κ. Σάντσεθ δεν απέκρυψε τη σοβαρότητα της «ασυνήθιστης» κρίσης, αν και ο ίδιος απέφυγε μια άμεση επίθεση στο Μαρόκο, αντιθέτως, ζήτησε από τη χώρα αυτή να επιλύσει την κατάσταση ως καλοί γείτονες «από την άποψη της εδαφικής ακεραιότητας». «Η ισπανική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των συνόρων της Θέουτα και της Μελίγια, που ανήκουν επίσης στην ΕΕ,  ανά πάσα στιγμή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και με όλα τα απαραίτητα μέσα», κατέληξε ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο La Moncloa,  υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό και όχι «για μια απλή μεταναστευτική κρίση». 

Αμέσως μετά μετέβη στη Θέουτα, ενώ δεσμεύθηκε να αποκατασταθεί γρήγορα η τάξη. Μάλιστα έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από τους παριστάμενους. Ωστόσο, ο Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησής του να τερματιστεί άμεσα η κρίση.

Η μεταναστευτική κρίση προκάλεσε, σύμφωνα με την El País, την έντονη αντίδραση του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (PP, Partido Popular), Πάμπλο Κασάδο, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Σάντσεθ και κατέληξε να τον κατηγορεί για την κρίση. «Είναι το χάος της κυβέρνησής του που μας αποδυναμώνει στο εξωτερικό».

Η απάντηση του προέδρου δεν της κυβέρνησης δεν ήταν πιο φιλική. Ο κ. Σάντσεθ υπενθύμισε τη στάση του PP απέναντι στην πανδημία να τον κατηγορήσει: «Χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε καταστροφή για να προσπαθήσετε να ανατρέψετε την κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να το επιτύχετε».

Επιμέλεια: Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]