Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέτυχε στην προσπάθειά του να εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο στη χώρα, καθώς o υποψήφιός του ηττήθηκε τελικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στην πόλη Γκέρλιτς χθες, Κυριακή.
Στην αναμέτρηση, που παρακολουθούσε με αγωνία σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος, Σεμπάστιαν Βίπελ, ηττήθηκε από τον Οκτάβιαν Ούρζου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), που φαίνεται να συγκεντρώνει το 55,1% των ψήφων.
Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο, στον οποίο είχε εξασφαλίσει την πρωτιά ο Βίπελ με 36,4%.
Oι σχέσεις της πόλης με τους Έλληνες
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Γκέρλιτς συνδέεται και με τη νεότερη ελληνική ιστορία. Δύο φορές στο διάστημα του 20ου αιώνα έζησαν στην πόλη χιλιάδες Έλληνες, όπως διαβάζουμε στην Deutsche Welle.
Πρώτη φορά από 1916 ως το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προκειμένου να μην πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ στο Μακεδονικό Μέτωπο η φιλοβασιλική και γερμανόφιλη ηγεσία του Δ’ Σώματος Στρατού στη Βόρειο Ελλάδα σύναψε συμφωνία με το γερμανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού. Κατόπιν τούτου σχεδόν 7.000 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς στο Γκέρλιτς, όπου διέμεναν ως προσκεκλημένοι καθ’ όλο το διάστημα του πολέμου (βλ. Γεράσιμος Αλεξάτος, Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς 1916-1919).
Για δεύτερη φορά ήρθαν μαζικά Έλληνες στο Γκέρλιτς μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, το 1949. Γύρω στους 14.000 πολιτικοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο πρώην ανατολικό τμήμα της πόλης. Το κομμάτι αυτό που ήταν πέρα του ποταμού Νάισε άνηκε πλέον στην Πολωνία και έφερε το όνομα Ζγκορζέλετς (Zgorzelec). Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι αυτής της νέας και άδειας από πληθυσμό πολωνικής πόλης.
Πηγές: Reuters, Deutsche Welle