Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Να συζητηθεί στη Σύνοδο της ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα

«Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε για την τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε το θέμα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, για την ολοκλήρωση μιας εβδομάδας «έντονης κινητικότητας σε θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος» έκανε λόγο ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της στην ευρύτερη γειτονιά, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων «που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας μας».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως «είναι σαφές και προκύπτει και από την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ότι το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει για τα νησιά μας ότι έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είναι κάτι που επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει με τις δημόσιες δηλώσεις τους και άλλες μεγάλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Όπως συμπλήρωσε, «εμείς, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, προχωρούμε για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Από κει και πέρα, «εξαρτάται από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις προκλητικές ενέργειές της, ώστε να αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη ως εταίρος σταθερός, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, και είμαστε έτοιμοι να τον συνδράμουμε και όχι κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα fora. «Αυτό που θέλουμε είναι σχέσεις καλής γειτονίας και είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να δείξει ότι το επιθυμεί και η ίδια» τόνισε. «Σε αυτή τη φάση αναδεικνύουμε όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.