Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Καμία επίσημη ή ανεπίσημη εξήγηση δεν δίνεται από τους συνεργάτες του για τα «ήξεις – αφήξεις» του πρωθυπουργού σχετικά με τον χρόνο του επικείμενου ανασχηματισμού, που θεωρείται δεδομένος. Ο χειρισμός να τον βάλει στην ατζέντα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης – και λίγο πριν ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, «αδειάζοντας» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που τον διέψευδε ως όφειλε – και μία ημέρα μετά ο ίδιος πάλι να πει «συγνώμη λάθος, θα γίνει αλλά πάει για μετά» μόνο προβλήματα δημιούργησε στην κυβέρνηση και κανένα όφελος.
Αυτό που συνέβη, δεν ήταν πολιτικός νεωτερισμός. Ήταν ένα λάθος που ήδη στοιχίζει στην κυβέρνηση, πολύ μακριά από το προφίλ της ικανής, τεχνοκρατικής διαχείρισης που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης εδώ και ένα χρόνο.
Πολλοί υπουργοί λειτουργούν ήδη υπ΄ ατμόν και άλλοι υπό πίεση των φημών ότι αντικαθίστανται, αφήνουν τη θέση τους ή μετακινούνται, αναδεικνύοντας στο προσκήνιο προβλήματα, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες που μέχρι τώρα δεν φαίνονταν.
Χθες, μία ανεπίσημη διαρροή έλεγε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε τον ανασχηματισμό επειδή περιμένει την οριστικοποίηση του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής γιατί θέλει το νέο κυβερνητικό σχήμα να «κουμπώσει» στις προτεραιότητες του σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Και αν οι ηγέτες αργήσουν να αποφασίσουν; Αν οι αποφάσεις ληφθούν Αύγουστο ή Σεπτέμβριο; Η κυβέρνηση θα δουλεύει τρεις μήνες έτσι; Αστεία πράγματα» λέει στη «Ν» υπουργός της κυβέρνησης, σχολιάζοντας την τελευταία διαρροή από το Μαξίμου.
Την επομένη της φράσης του κ. Μητσοτάκη περί «διορθωτικών αλλαγών» κυβερνητικές και κομματικές πηγές θεωρούσαν – και μετέφεραν – ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ολίγων ημερών. Είχαν στο μυαλό τους, πως όταν ένας Πρωθυπουργός προαναγγέλλει ανασχηματισμό, δεν μπορεί να αφήσει το χρόνο να περνά γιατί γνωρίζει ότι ο χρόνος αναμονής των αλλαγών είναι χρόνος χωρίς κυβερνητικό έργο.
Σε επίπεδο κλίματος, οι πρώτες παρενέργειες ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε να διαρρεύσει ότι δεν είναι στον προθάλαμο της κυβέρνησης όπως γράφεται από προχθές σε πολλές ιστοσελίδες και εφημερίδες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης αναγκάστηκε να αφήσει να διαρρεύσει ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν μετακομίζει στο υπουργείο του, η αντιπολίτευση αναδεικνύει ότι το «πισωγύρισμα» Μητσοτάκη σχετίζεται με την άρνηση δημοσιοποίησης της λίστας των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση για τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» που έχει βάλει στο στόχαστρο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και πάει λέγοντας. Μέχρι και ο ομογενής και για λίγες ημέρες υπουργός, μετά τις αποκαλύψεις ότι δεν είχε το πτυχίο που έλεγε πως είχε, κ. Διαματάρης, φέρεται να έχει διαμαρτυρηθεί γιατί η δική του ιστοσελίδα δεν χρηματοδοτήθηκε από την κρατική καμπάνια, αλλά χρηματοδοτήθηκε άλλη ιστοσελίδα της ομογένειας στις ΗΠΑ, προοδευτική.
Στην πολιτική ιστορία της Μεταπολίτευσης, πολλοί ανασχηματισμοί δεν πέτυχαν το σκοπό τους. Κυρίως επειδή κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών της κοινής γνώμης γιατί ανέδειξαν την πολιτική αδυναμία των πρωθυπουργών που τους αποφάσισαν και τους εκτέλεσαν. Κανείς ανασχηματισμός όμως ως τώρα, δεν υπονομεύθηκε πολιτικά και επικοινωνιακά, πριν γίνει. Έχοντας χάσει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κινηθεί πολύ πάνω από τον πήχη στον ανασχηματισμό που ετοιμάζει, για να πετύχει τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς του στόχους.