Σχέδιο ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού διαβλέπει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πίσω από την εμμονή, όπως ανέφερε, των θεσμών σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
Όπως είπε, ενημερώνοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν στην Ευρώπη δυνάμεις που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την τακτική και που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης έντιμης λύσης, κάλεσε τους εταίρους να μιλήσουν ξεκάθαρα: Θέλουν λύση το πρόβλημα της Ελλάδας ή θέλουν το πρόβλημα αυτό να επανέρχεται;
Κατά την έναρξη της ομιλίας του, προέβη σε έναν μίνι απολογισμό του έργου της κυβέρνησης.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έδωσε μάχη απέναντι στο κατεστημένο του μνημονίου, σε καθεστώς εκβιασμού και ασφυξίας.
«Παρά τη μηδενική εξωτερική χρηματοδότηση, τις συνεχείς παγίδες από το μνημονιακό κατεστημένο μέσα και έξω, τον περιορισμό της χρηματοδότησης, καταφέραμε να σταθουμε στα πόδια μας» σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια «γενναία πολιτική επιλογή να διεκδικήσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, καθώς βλέπαμε ότι κάθε μέρα που περνούσε από την περασμένη κυβέρνηση, η χώρα βυθιζόταν όλο και πιο βαθιά στο μνημονιακό καθεστώς».
Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος, ότι δεν θα υπήρχε και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, συμπλήρωσε και τόνισε ότι «ριχτήκαμε αμέσως στη μάχη … σε ναρκοθετημένο πεδίο που είχε ετοιμάσει από πριν για μας η προηγουμενη κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι «η εμμονή των θεσμών σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει πασιφανώς αποτύχει και σε μέτρα που ξέρουν ότι δεν γίνεται να γίνουν αποδεκτά δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ένα λάθος. Το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και πολιτικό σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά ενός ολόκληρου λαού. Το πιθανότερο είναι ότι θέλουν να δοθεί το μήνυμα ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».
Έστειλε μάλιστα μήνυμα ότι «το ποιος θα πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι αποκλειστικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».
Άσκησε κριτική και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την «τακτική χρηματοδοτικής ασφυξίας» που έχει επιλέξει απέναντι στην Ελλάδα. «Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα από την 20η Φεβρουαρίου» η ΕΚΤ επιμένει σε στραγγαλισμό, πρόσθεσε.
Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι «παρά τον ορυμαγδό επιθετικών δηλώσεων» υπάρχουν στην Ευρώπη δυνάμεις που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την τακτική και που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης έντιμης λύσης.
«Για να επικρατήσουν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και μεταξύ των θεσμών» είπε και ζήτησε να βρεθεί λύση που δεν θα αποτελεί συνισταμένη των σκληρότερων γραμμών.
Όπως είπε αυτή τη στιγμή κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ στη σκληρότητα των μέτρων και από την άλλη η θέση της Ευρώπη για άρνηση συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αποτέλεσμα των διαφορών μεταξύ των θεσμών, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι τα μέτρα που προτείνονται να οδηγούν σε επανάκαμψη της ύφεσης.
«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθουμε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα, αλλά που θα παρασύρει την οικονομία σε υφεσιακή δίνη» σημείωσε και διεμήνυσε:
«Αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Καθήκον μας είναι να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς χωρίς κανένα αποτέλεσμα, χωρίς καμία ορατή λύση».
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εταίρους να μιλήσουν ξεκάθαρα: Θέλουν λύση το πρόβλημα της Ελλάδας ή θέλουν το πρόβλημα αυτό να επανέρχεται;
Η Ευρώπη, όπως είπε, πρέπει να συζήτησει σοβαρά και με συνέπεια για το μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης. Θέλει να οδηγήσει έναν λαό στην ταπείνωση; Ή να ανοίξει χρυσές τομές; ρώτησε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει μάχη για λογαριασμό όχι μόνο δικό της, αλλά και των λαών της Ευρώπης.
Διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να εργαζόμαστε με την ίδια ψυχραιμια για την εξεύρεση λύσης», επισήμανε ότι «η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό είναι να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο».
Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά μιας συμφωνίας που προκρίνει η κυβέρνηση, μίλησε για συμφωνία με σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, που δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα κατανείμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους, που επίσης θα κλείνει μια και καλή τα περί Grexit.
Μια συμφωνία, πρόσθεσε, που θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε την πενταετία με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών, όπως ανέφερε.
Τις τελικές μας αποφάσεις θα τις πάρουμε βάσει αυτών των κριτηρίων, είπε ο Πρωθυπουργός ενώ κλείνοντας σημείωσε:
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση … Θα κριθεί η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της αναδεικνύοντας της αξίες της αλληλεγγύης … Πρόκειται για στοίχημα όχι μόνο δικό μας αλλά και στοίχημα των λαών της Ευρώπης.