Skip to main content

Επεισόδια σημάδεψαν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Επεισόδια μεταξύ ομάδας ατόμων και αστυνομικών δυνάμεων, επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ και εικονολήπτη της ΕΡΤ και εκτεταμένη χρήση χημικών σημάδεψαν το μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα. Η ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα και τα δακρυγόνα ήταν αποπνικτική με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να εγκαταλείψει τρέχοντας την πλατεία.

Διαδηλωτές κάθε ηλικίας από πολλές γωνιές της χώρας κατέφθαναν από το πρωί στο Σύνταγμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και να ζητήσουν τη μη κύρωση της καθώς επίσης και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν πολιτικοί και βουλευτές, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία κατήγγειλε πως βρέθηκε στο στόχαστρο «παρακρατικών στοιχείων».

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές ανήλθαν σε περίπου 60.000, ενώ στη συγκέντρωση αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη. Κατά την «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», πάντως, οι διαδηλωτές έφτασαν τα δύο εκατ.

Ωστόσο περίπου στις 14:30 επεισόδια ξεκίνησαν περιμετρικά της Βουλής. Αρχικά η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει ομάδα ατόμων στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο προαύλιο της Βουλής στον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι νεαροί εκτόξευσαν αντικείμενα προς τους άνδρες των ΜΑΤ ενώ στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε επί της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου ομάδα ατόμων προσπάθησε να ξηλώσει κιγκλιδώματα περιμετρικά της Βουλής.

Άτομα που φορούσαν κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πέταξαν αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν. Ένταση επικράτησε και επί της Πανεπιστημίου, κοντά στο Σύνταγμα.

Επτά συλλήψεις για τα επεισόδια

Επτά συλλήψεις και 25 αστυνομικοί τραυματίες είναι σύμφωνα με την αστυνομία μέχρι στιγμής ο απολογισμός των επεισοδίων κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΑΔΑ, 12 άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας. Επιπλέον, ο αριθμός των τραυματιών αστυνομικών που έχουν διακομισθεί μέχρι τώρα στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών ανέρχεται σε 25.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου φωτορεπόρτερ δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων και μεταφέρθηκε με τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ενώ εκλάπη ο φωτογραφικός του εξοπλισμός. Επίθεση δέχθηκαν ακόμη τέσσερις φωτορεπόρτερ, οι οποίοι φέρουν ελαφρά τραύματα σύμφωνα με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και συνεργείο της ΕΡΤ, με έναν εικονολήπτη να τραυματίζεται.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία μεταφέρθηκαν επίσης σύμφωνα με το ΑΜΠΕ τέσσερα άτομα από το συλλαλητήριο με ελαφρά δύσπνοια, ενώ βάσει πληροφοριών από το ΕΚΑΒ ένα άτομο τραυματίσθηκε με μαχαίρι, ψηλά στην οδό Ασκληπιού, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες ότι το περιστατικό αυτό συνδέεται με το συλλαλητήριο.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ξενοδοχεία στην περιοχή του Συντάγματος άνοιξαν τις πύλες τους προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά διαδηλωτές οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα από τα χημικά. Στο μεταξύ, δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε από το ΕΚΑΒ, ούτε από το ΕΚΕΠΥ πληροφορίες για τη μεταφορά από το συλλαλητήριο βρέφους με αναπνευστικά προβλήματα σε δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία.

Την αγανάκτησή του για τη ρίψη «χημικών ουσιών με επιβλαβείς ουσίες» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προαναγγέλλοντας πως πρόκειται άμεσα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα «προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέλεξαν τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αυτό μέσο καταστολής που έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Κόντρα για τα χημικά

Τα επεισόδια και κυρίως η χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας, που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πλατεία, πυροδότησαν πολιτική αντιπαράθεση. Την καταδίκη του για τα επεισόδια περιμετρικά της Βουλής, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, εξέφρασε το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία».

Το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου για ακραία στοιχεία προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος δημοσίευσε στο Twitter παλαιότερη εικόνα που τον εμφανίζει να κάθεται δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας απεικονίζεται να λέει «Ακραίοι πηγαίνουν στα συλλαλητήρια», ενώ ο κ. Καμμένος απαντά: «Αυτοί που σε έκαναν Πρωθυπουργό».

Για επίδειξη αυταρχισμού από πλευράς κυβέρνησης έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία, ενώ ζήτησε τις παραιτήσεις «σήμερα κιόλας» της υπουργού και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα. «Η κυβέρνηση-κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Σε απάντησή του στην αξιωματική αντιπολίτευση, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «σήμερα δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται με πέτρες και ρόπαλα σε αστυνομικούς για να εισβάλουν στη Βουλή. Δεν είδε τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς. Δεν είδε ότι για άλλη μία φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε την παράσταση. Δεν είδε ότι ακραία στοιχεία αμαύρωσαν το συλλαλητήριο». 

Τη «σκυτάλη» των δηλώσεων έλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών». Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. προανήγγειλε πως θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν στο Σύνταγμα, τονίζοντας πως «είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».

Συμπόρευση με την ακροδεξιά καταλόγισε σε νεότερη ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον χαρακτήρισε ανεύθυνο, με αφορμή τη δήλωσή του για το συλλαλητήριο και τα επεισόδια στο Σύνταγμα.

«Θα καταδικάσει η Ν.Δ. την ακροδεξιά βία, με 24 τραυματισμένους άνδρες της ΕΛΑΣ που προστάτευσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο;» διερωτήθηκε από την πλευρά της η υπουργός Προστασίας του Πολίτης Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτησή της στο Twitter. 

Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς -ο οποίος έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο- ανέφερε: «Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Οποία προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».

Σε δήλωσή της για τα επεισόδια, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε: «Θαύμα! Θαύμα! Τα ΜΑΤ και τα χημικά που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται εναντίον πολιτών και παιδιών. Αυταρχισμός και καταστολή πέρα από κάθε όριο».

naftemporiki.gr