Skip to main content

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τσαβούσογλου – Αλμπαϊράκ στη Λιβύη

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποίησε την Τετάρτη κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης της Τουρκίας με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Οικονομικών, και γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η αντιπροσωπεία των Τούρκων είχε επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους της  Κυβέρνησης της Λιβύης και τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ-Σάρατζ, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκαν γύρω από τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς επίσης και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία για την εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει αρχικά σε ανακωχη και κατόπιν σε κατάπαυση του πυρός μεταξύ  του κυβερνητικού στρατού του Σάρατζ, που υπουστηρίζεται από την Τουρκία και τις ΗΠΑ και του Απελευθερωτικού στρατού του αντάρτη στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Ρωσίας.

Για «στρουκαθηλισμό» κατηγορεί το ΝΑΤΟ η Γαλλία, όσον αφορά στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.

Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στην συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της διαμηνύει το Παρίσι. Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας κατηγόρησε το τουρκικό ναυτικό για παρενόχληση γαλλικού πολεμικού πλοίου που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ.  

«Έχουμε βιώσει περίπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε, σαν την στρουθοκάμηλο, να προσποιούμαστε ότι δεν
υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το αντιμετωπίσουμε» σχολίασε ο αξιωματούχος σε δηλώσεις του ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Το τελευταίο διάστημα μαίνεται η κόντρα Γαλλίας- Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και την ενεργό συμμετοχή Τούρκων στρατιωτών  στις  πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων του πρωθυπουργού Σάρατζ εναντίον του στρατού του αντάρτη στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση του Ταγιπ Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στο Παρίσι μετά τη γαλλική κριτική για τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει ότι οι δηλώσεις έδειξαν τη «σκοτεινή και ανεξήγητη» πολιτική της Γαλλίας. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της γαλλικης κυβέρνησης για ολοένα και πιο «επιθετικό» ρόλο της Άγκυρας. 

Στη Γαλλία βρίσκει έναν πολύτιμο σύμμαχο και η Ελλάδα, η οποία κατήγγειλε πρόσφατα και στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός, εγκάλεσε την Άγκυρα ότι «υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή και έχει θέσει ως στόχο να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Κατά δήλωσή τους, θέλουν να έχουν λόγο, θέλουν να είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την περιοχή μας και στην περιοχή μας» είπε, σημειώνοντας αυτό είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες που θέλουν να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους, για τις οποίες έχουν δώσει μάχες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters