Skip to main content

Βαρύ κλίμα ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Την Κυριακή 1 Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν στο Acro Club της Ιεράς Οδού όπου γίνονται οι κομματικές εκδηλώσεις, θα συνεδριάσουν οι αντιπρόσωποι του Ποταμιού από όλη την Ελλάδα για να πάρουν την απόφαση για παραμονή  ή αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.

«Τα προβλήματα είναι πολλά. Αλλά σε 12 ημέρες πολλά μπορούν να γίνουν. Αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια παίζουν, αλλά δεν θα διακινδύνευα πρόβλεψη». Με τη φράση αυτή απαντά γνωστό στέλεχος του Ποταμιού στην ερώτηση «τι μέλλει γενέσθαι» με τη συμμετοχή του κόμματος στο Κίνημα Αλλαγής και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι επίκειται αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Η κατάσταση είναι πραγματικά σύνθετη και το κλίμα είναι βαρύ. 

Τις ημέρες που απομένουν μέχρι την 1η Ιουλίου και τη σύσκεψη των αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού. Σήμερα, οι περισσότεροι βουλευτές τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, είτε τοποθετούνται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σπ. Δανέλλης, είτε όχι όπως ο Γ. Αμυράς και ο Γρ. Ψαριανός.

Προχθές, στη συνάντηση στελεχών όπου έδωσαν το παρών από την κοινοβουλευτική ομάδα οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς αλλά η Σεβαστουπόλεως δεν δίνει πολιτική σημασία στις απουσίες διότι «ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή». Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη Σεβαστουπόλεως,  μετά το τελευταίο τηλεφώνημα ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, όπου επικράτησε ένταση, ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν αναμένεται να κάνει κάποια κίνηση προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κάποιες παρασκηνιακές επαφές μεταξύ ΚΙΝΑΛ και Ποταμιού, καθώς και για τις δύο πλευρές το διαζύγιο δεν αποτελεί εύκολη και επιθυμητή εξέλιξη, ενώ για το Ποτάμι δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές αν αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής.  

Η πλευρά του κ. Θεοδωράκη κατηγορεί την κ. Γεννηματά ότι θέλει να υποβαθμίσει το Πολιτικό Συμβούλιο των έξι (Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος) σε συμβουλευτικό όργανο από κέντρο λήψης αποφάσεων. Δεn συμφωνεί με αυτήν την προοπτική, όπως επίσης δύσκολα αποδεκτή γίνεται από το Ποτάμι και η πρόταση να λαμβάνονται οι αποφάσεις μετά από ψηφοφορία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι περισσότεροι από τους βουλευτές του Ποταμιού.

Τα άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που θα μπορούσαν με βάση τα όσα πρεσβεύουν να διατυπώσουν ενστάσεις, όπως ο Γ. Καμίνης ή ο Θ. Θεοχαρόπουλος, σε μία πορεία που δείχνει ότι το Κίνημα Αλλαγής οδεύει περισσότερο προς μία συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και όχι ένα νέο κόμμα που στηρίζεται στις συμμαχίες που έγιναν, δεν το κάνουν.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι δεν επιθυμούν την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, δεν φαίνονται ωστόσο διατεθειμένοι να κάνουν κινήσεις για να την αποτρέψουν. Τις ημέρες που απομένουν ως την 1η Ιουλίου, οι ζυμώσεις θα είναι πολλές και έντονες. Στο Κίνημα Αλλαγής σήμερα, επικρατεί η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πολλούς ψηφοφόρους προερχόμενους από το λεγόμενο παλαιό ΠΑΣΟΚ, άρα χρειάζεται μία «παλαιοπασοκική ταυτότητα» για να πάρουν το δρόμο της επιστροφής στο Κίνημα Αλλαγής και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν ρότα.