Skip to main content

Τραμπ: Όχι «άλλοι πόλεμοι χωρίς τέλος»

Αφού κατηγορήθηκε για την πρόθεσή του να πολιτικοποιήσει τον αμερικανικό στρατό, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να είναι το Σάββατο προσεκτικός κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης πτυχίων στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να κρατήσει σοβαρούς τόνους στην ομιλία του, μακριά από τις πολεμικές ιαχές που είχε υιοθετήσει απέναντι στους διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τις τελευταίες εβδομάδες, στάση που ώθησε την ηγεσία του Πενταγώνου να αποστασιοποιηθεί και δημοσίως από την προεδρική ρητορική.

«Ο στρατός βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να θέσει τέλος στην τρομερή αδικία της πολιτικής των διακρίσεων» κατά τη διάρκεια του αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα στη δεκαετία του 1960, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στο οργισμένο κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει τη χώρα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κι ευχαρίστησε «τους άνδρες και τις γυναίκες της Εθνοφρουράς» που αναπτύχθηκαν «για να εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος του συνταγματικού δικαίου στους δρόμους μας». Η δύναμη επιστρατεύθηκε για να προστατεύσει κυρίως τους χώρους γύρω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

Έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις και τις σκηνές λεηλασίας που εκτυλίχθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε κατακραυγή, απειλώντας ότι θα κατεβάσει τον στρατό για την αποκατάσταση «του νόμου και της τάξης».

Ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Εσπερ, απόφοιτος επίσης του Γουέστ Πόιντ, αντιτάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ιδέα αυτή του Τραμπ. «Η επιλογή της χρησιμοποίησης των στρατιωτών δεν μπορεί να αποτελεί παρά έσχατη λύση και στις πλέον επείγουσες και δραματικές καταστάσεις» είπε.

Την Πέμπτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, εξέφρασε τη λύπη του που στάθηκε με τη στολή δίπλα στον πρόεδρο μετά τη βίαιη διάλυση της διαδήλωσης κοντά στον Λευκό Οίκο. «Δεν έπρεπε να βρίσκομαι εκεί» είπε, μετανιώνοντας που «έδωσε την εντύπωση ότι οι στρατιωτικοί επεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική».

Σε άλλη μία διαφωνία με τον πρόεδρο, τα δύο μέλη της ηγεσίας του Πενταγώνου έκαναν γνωστό ότι τάσσονται υπέρ της ιδέας της μετονομασίας αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας που μάχονταν υπέρ της δουλείας κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με την ιδέα αυτή.

Ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης σκέφτηκε κάποια στιγμή την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, θέλησε στη συνέχεια το κατευνασμό στις σχέσεις με το Πεντάγωνο.

«Η δουλειά των αμερικανών στρατιωτών δεν είναι η ανοικοδόμηση ξένων χωρών, αλλά η υπεράσπιση με τη δύναμη των όπλων της δικής μας χώρας κατά ξένων εχθρών» τόνισε σήμερα.

Επανέλαβε δε τη βούλησή του να θέσει τέλος «στην εποχή των πολέμων χωρίς τέλος», αναφερόμενο ιδιαιτέρως στην αποχώρηση ων αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν έκανε ποτέ στρατιωτική θητεία, απευθύνεται συχνά προς τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο εξωτερικό και δεν έχει διστάσει να τους βάλει να χειροκροτούν δηλώσεις του που γίνοται σε πολεμικούς τόνους, παρακινώντας τους για παράδειγμα να γιουχάρουν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν ένα γεγονός, και προβάλλοντας την υποστήριξη ενός τμήματος του αμερικανικού στρατού προς τις απόψεις του.

Πριν από την ομιλία του, παλαιοί απόφοιτοι της στρατιωτικής ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ επέστησαν, με ανοικτή επιστολή τους, την προσοχή των νέων αποφοίτων στην «τυφλή υπακοή» στις διαταγές, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν οι «τύραννοι».

«Η πολιτικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων αποδυναμώνει τη σχέση ανάμεσα στον στρατό και την αμερικανική κοινωνία» σημείωσαν στην επιστολή τους οι 400 παλαιοί απόφοιτοι όλων των ηλικιών, οι οποίοι «έχουν υπηρετήσει δέκα αμερικανικές κυβερνήσεις». «Εάν αυτός ο δεσμός διαρραγεί, η ζημία για τη χώρα μας θα είναι ανυπολόγιστη» τόνισαν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP