Skip to main content

Αποσυμφόρηση των νησιών ζητούν δήμαρχοι του Β. Αιγαίου

Στην ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εκσυγχρονισμού των δομών φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργούν σήμερα, στάθηκαν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, και Χίου, Μανώλης Βουρνούς, οι οποίοι συνόδευσαν την Τετάρτη τον επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» με πολλαπλούς αποδέκτες την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου, ενώ υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η ελάφρυνση των τοπικών κοινωνιών. «Δεν χάσαμε ξαφνικά την ανθρωπιά μας εμείς οι νησιώτες και το έχουμε αποδείξει. Όμως πλέον είναι στόχος να ελαφρυνθούν και οι τοπικές κοινωνίες που έχουν κουραστεί. Που κουβαλούν εδώ και καιρό ένα βάρος που τους έχει λυγίσει και κινδυνεύει να τους πλακώσει», διευκρίνισε.

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η άμεση αποσυμφόρηση αποτελεί προτεραιότητα. «Δεν είναι δυνατόν ένα νησί όπως η Σάμος με 33.000 κατοίκους να έχει δεχθεί 5,3 φορές τον πληθυσμό του σε πρόσφυγες και σήμερα σε μια πόλη με μόλις 6.000 κατοίκους να υπάρχουν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χωρίς τη δυνατότητα να παρέχονται οι απαραίτητες συνθήκες στις ευάλωτες ομάδες, στα ασυνόδευτα παιδιά, στις οικογένειες, στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελόπουλος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου καταυλισμού στο νησί.

Την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών υπογράμμισε και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, τονίζοντας ότι έτσι θα γίνει πραγματικά ανθρωπιστική διαχείριση των ροών. «Για τα κέντρα κράτησης νομίζω πως δεν μπορούμε να συζητάμε οτιδήποτε προτού υπάρξει αποσυμφόρηση. Νομίζω πως αυτό που έχει χαθεί είναι η αίσθηση ότι υπάρχει πραγματικά έλεγχος και σχέδιο για τη βιώσιμη αντιμετώπιση του φαινομένου», εξήγησε.

Σε δήλωσή της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου επεσήμανε ότι «ούτε το βόρειο Αιγαίο μόνο του μπορεί, ούτε η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντιμετωπίσει το πρωτόγνωρο και μεγάλο αυτό ζήτημα. Χρειάζεται η συνδρομή και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας». Πρόσθεσε ότι δεν αρκούν οι επισκέψεις και οι διαπιστώσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά χρειάζονται πράξεις. 

Στην επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου αναφέρθηκε με δήλωση του και ο βουλευτής νομού Λέσβου της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για καταστροφή της οικονομίας του τόπου, καθώς και «εκτός ελέγχου» εγκληματικότητα. Όπως συμπλήρωσε, απαιτούνται λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές, τις οποίες περιέγραψε ως εξής: άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, καταγραφή των ΜΚΟ καθώς και οικονομικός και δημοσιονομικός έλεγχός τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ