Skip to main content

Γ. Παπανδρέου: Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μία αφετηρία – Να εξαντληθούν τα περιθώρια βελτιώσεων

Η προτεινόμενη συμφωνία με τα Σκόπια «αποτελεί μια αφετηρία» τονίζει ο πρωήν πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να καταγράψει τις πτυχές που δημιουργούν προβληματισμό και να εξαντλήσει τα περιθώρια βελτιώσεων».

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου προειδοποιεί για τον κίνδυνο διχασμού, επισημαίνοντας πως «η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη» και «δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα».

Αναφέρει ακόμη πως το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είναι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί, με μια λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή».

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι δεν προσπάθησε έγκαιρα να καλλιεργήσει το απαραίτητο πνεύμα εθνικής συνεννόησης, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία – όπως αναφέρει – επιδεικνύει «επιζήμιο οπορτουνισμό».

«Σε μια τέτοια συγκυρία, ποια η στάση της κυβέρνησης; Διαπραγματεύεται μόνη της, δεν προσπαθεί έγκαιρα να καλλιεργήσει το απαραίτητο πνεύμα εθνικής συνεννόησης και στο τέλος, θριαμβολογεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η σε γενικές γραμμές ισορροπημένη συμφωνία, βασίζεται στις μακρόχρονες προσπάθειες πολλών άλλων και θα ήταν πολύ χειρότερη αν μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαμε δώσει μάχη για σημαντικές κόκκινες γραμμές. Θα μπορούσε ωστόσο, να ήταν και πολύ καλύτερη, αν είχαμε ενώσει όλοι τις δυνάμεις μας» σημειώνει, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση της Ν.Δ. παρατηρεί:

«Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, ποια η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πασχίζει να αποφύγει το πολιτικό κόστος απομακρυνόμενη ακόμα κι από τη συμφωνημένη εθνική γραμμή. Μια γραμμή που διαμορφώθηκε με τη συνεννόηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 2008. Το ΠΑΣΟΚ παραμέρισε τους μικροκομματικούς υπολογισμούς για να συμβάλει στην εθνική αυτή υπόθεση εποικοδομητικά. Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει το αντίθετο. Αθετεί ακόμα και τις δικές της αποφάσεις πασχίζοντας να μην αλλάξει τίποτα. Έτσι, όταν φτάνουν τα δύσκολα, αυξάνει απλά τη στείρα κριτική και τις ρητορικές κορώνες».

Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την αντίθεσή του με το «όχι» της Ν.Δ. ενώ αναφέρεται και στις «διαφορετικές προσεγγίσεις» που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής.

«Οι διαφορετικές απόψεις, όταν είναι πέρα από φανατισμούς, έχουν προστιθέμενη αξία. Η αποδοχή ενός ουσιαστικού διαλόγου δοκιμάζει και εμπεδώνει κάθε μέρα τη δημοκρατική μας κουλτούρα» δηλώνει.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι είναι χρήσιμο με νηφαλιότητα «να συζητήσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, γιατί μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε ένα επωφελές για τη χώρα αποτέλεσμα».

«Η δύναμη της συλλογικής επεξεργασίας είναι τεράστια, όπως και η διχαστική πολιτική επιζήμια για την πατρίδα» επισημαίνει, συμπληρώνοντας πως «το βασικό ερώτημα είναι, αν η συμφωνία ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο εθνικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε από κοινού».

Υπογραμμίζει επιπλέον πως το Κίνημα Αλλαγής έχει χρέος να προχωρήσει ενωμένο στην προσπάθεια δημιουργίας ενός χώρου ειρήνης, δημοκρατίας, και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, βασισμένο στις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ διαβεβαιώνει πως ο ίδιος θα εργαστεί «για να διασφαλιστεί η ενότητα της προοδευτικής παράταξης, ώστε να επιτελέσει το ιστορικό της χρέος, να είναι χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα».

Σημειώνει τέλος πως «σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μπροστά μας πολλά κρίσιμα βήματα ακόμα, βήματα που σε μεγάλο βαθμό αφορούν αποκλειστικά την ΠΓΔΜ» ενώ τονίζει πως «όσο λάθος είναι τα αρνητικά αντανακλαστικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, άλλο τόσο λάθος είναι να προσπερνάμε τις λογικές ενστάσεις».

naftemporiki.gr