Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Απολύτως αναμενόμενη ήταν για το πρωθυπουργικό επιτελείο η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κλίμα που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι επόμενες ημέρες θα είναι μία «βόλτα στην εξοχή».
Σε ό,τι αφορά στην ψηφοφορία του Σαββάτου, δεν υπάρχει ανησυχία. Κυβερνητικές πηγές λένε μάλιστα ότι πολιτικά αλλά και αριθμητικά η κυβέρνηση αναμένεται να βγει ενισχυμένη.
Πολιτικά, επειδή υπολογίζουν ότι τους ευνοεί η κρίση κορυφής στο Κίνημα Αλλαγής που αναμένουν να συνεχιστεί. Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι ναι μεν δεν εμφάνισε ρήγματα στη διαχείριση της συμφωνίας με τα Σκόπια όπως ανέμεναν, αλλά μετατοπίστηκε ακόμα πιο δεξιά, εκτιμώντας ότι αυτή η μετακίνηση θα στοιχίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην προσπάθειά του να καταλάβει το κέντρο, ενώ μιλούν για επανεμφάνιση Σαμαρά που δεν ευνοεί το ηγετικό προφίλ του αρχηγού της Ν.Δ., κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδείξει στις τοποθετήσεις του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη δημόσια συζήτηση για το Σκοπιανό θα επιδιώξει να αναδείξει το δίπολο πρόοδος – συντήρηση, στο οποίο θα επιχειρήσει να εντάξει όλη τη στρατηγική του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αριθμητικά υπολογίζουν ότι από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ όλοι οι βουλευτές θα καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας (σ.σ. αυτό το πιστεύουν και για τον Δημήτρη Καμμένο, παρά τις χθεσινές του δηλώσεις) ενώ προσβλέπουν σε ψήφους από την ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο λόγος που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι επειδή αναμένει να υπερψηφιστεί και να πέσει η κυβέρνηση. Αντιλαμβάνονται ως βασικούς στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Πρώτον, να εκθέσει τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ που θα αναγκαστεί να στηρίξει την κυβέρνηση σε μία ψηφοφορία που αποτελεί ψήφο υπέρ της συμφωνίας με τα Σκόπια.
Δεύτερον, να πιέσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι επίσης θα ψηφίσουν, αλλά οι πιέσεις που δέχονται είναι πολύ ισχυρές.
Με την απόφασή του να μη μετατρέψει τη διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι δεν φοβάται την τροπή που θα πάρει η συζήτηση και είναι σαφής: Όποιος βουλευτής ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. θα είναι σαν να ψηφίζει κατά της συμφωνίας και όποιος βουλευτής καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας θα είναι σαν να στηρίζει τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Στο Μαξίμου έκριναν ότι αυτός είναι ο δρόμος αφενός για να φανεί ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και επιμένουν ότι θα φανεί και από την αυριανή ψηφοφορία ότι η συμφωνία για τα Σκόπια έχει περισσότερες θετικές ψήφους εντός της Βουλής από τους 154 που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, πέραν από τα «τσιτάτα» και τις εντυπώσεις, αντιλαμβάνονται ότι για τη Νέα Δημοκρατία η πρόταση δυσπιστίας αφορά μόνο την αρχή μίας σειράς κινήσεων σκληρής αντικυβερνητικής τακτικής και πως βασικός στόχος της Πειραιώς είναι –να ανατρέψουν αυτό που θεωρούν ότι προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρχιτεκτονική της συμφωνίας, δηλαδή οι ΑΝΕΛ να εκτεθούν έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης στο τέλος και όχι στην αρχή της πορείας υλοποίησης της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
Προετοιμάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πίεση, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από τα τμήματα της ελληνικής κοινής γνώμης που αντιτίθενται στη συμφωνία, όχι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης, αλλά μετά το βράδυ του Σαββάτου.