του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Εν μέσω της «σιγής ασυρμάτου» από την πλευρά των δανειστών, μετά την κατάθεση της ελληνικής αντιπρότασης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Πρόκειται ασφαλώς για μία από τις πιο κρίσιμες συαντήσεις των τελευταίων ετών και σίγουρα την πιο κρίσιμη του σημερινού Πρωθυπουργού, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς την «τύχη» του ελληνικού προβλήματος χρέους.
Άγνωστο παραμένει και στην ελληνική αντιπροσωπεία αν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παραστεί στη σημερινή συνάντηση η αν θα μείνει διακριτικά στα παρασκήνια εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τη δυσαρέσκειά του, κυρίως για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ παρά την περί του αντιθέτου ενημέρωση που είχε ο ίδιος.
Στο δια ταύτα, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ευθέως να εννοηθεί ότι το «πρόβλημα πλέον στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες είναι της τάξεως μερικών δεκάδων εκατομμυρίων (μιλούν για 500 ή 700 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας μάλιστα πως αν και τώρα δεν καταλήξουμε σε συμφωνία «τότε είναι σαφές πως κάποιοι στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει να τελειώσουν με την Ελλάδα».
Ενδεικτική των προθέσεων του Μαξίμου είναι και η χθεσινή διαρροή κυβερνητικής πηγής ότι μετά την αντιπρόταση η Αθήνα «κατέβαλε σαφή προσπάθεια και ότι κάλυψε το ήμισυ της απόστασης που την χωρίζει από τους θεσμούς». Προς αυτήν την κατεύθυνση επιστρατεύτηκε ακόμη και το σχετικό tweet του Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.
Ωστόσο η πλευρά των θεσμών, πλην των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων σε διεθνή μέσα ότι η ελληνική αντιπρόταση δεν οδηγεί σε συμφωνία και το «άδεισμά» τους από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μ. Σχοινά, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Στο Μαξίμου αναμένουν αυτό να γίνει στη σημερινή νέα τριμερή όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για τη λήψη και νέων μέτρων, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος και με το κλίμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επερχόμενη συμφωνία, με το κείμενο των 22 βουλευτών του κόμματος υπέρ της άμεσης κατάθεσης, προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού καθώς και για την μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Το συγκεκριμένο γεγονός μαζί με το ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρισκόταν χθες στη Γενεύη όπου εξασφάλισε το «ok» του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις αλλαγές που επιθυμεί στα εργασιακά είχε ως αποτέλεσμα τη φημολογία ότι επίκειται ακόμη και σήμερα η κατάθεση του ν/σ. Κυβερνητικό στέλεχος, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, έλεγε χθες ότι όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση κάτι τέτοιο πρέπει να αποκλείεται, ωστόσο όταν και αν υπάρξει συμφωνία θα είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.