Skip to main content

Στ. Πέτσας: Η προσοχή μας σε ενδεχόμενο κρούσμα όταν ανοίξουν οι πύλες του τουρισμού

Έναν μήνα μετά την άρση του lockdown, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή, ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί, ο R0, είναι χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν την ώρα που το αποφασίζαμε, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

Επανέλαβε, ωστόσο, πως κανείς, ούτε η κυβέρνηση, δεν εφησυχάζει και επισήμανε πως φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται προκαλούν εύλογη ανησυχία. «Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Κι αυτό θα είναι άδικο για όλους, μετά από τέτοια προσπάθεια» σημείωσε ο υφυπουργός. 

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εστιάζει πλέον την προσοχή της στο ενδεχόμενο κρούσματος όταν ανοίξουν οι πύλες του τουρισμού από το εξωτερικό, καθώς και σε πιθανές τοπικές εστίες, είτε αυτές αφορούν μια περιοχή, ένα νησί, έναν Νομό, είτε αφορούν μια δομή. Όπως είπε, εντείνονται παντού οι έλεγχοι, «προετοιμαζόμαστε για όλα. Δρούμε τοπικά, όπου χρειαστεί, με αποφασιστικότητα, ήδη κλείσαμε τέσσερα σχολεία στην Ξάνθη.

Ταυτόχρονα προχωρούμε σε συγκεκριμένες δράσεις για την οργάνωση του Συστήματος Υγείας ενόψει των αυξημένων αναγκών σε περιφερειακό επίπεδο, που θα προκαλέσει η άφιξη επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρέπεμψε σε σχετικές περιατέρω ανακοινώσεις το υπουργείου Υγείας και της ΓΓΠΠ, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, σχολίασε πως αυτή «αποδεικνύει τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Δείχνει τον δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα και τον δρόμο αυτόν ήρθε επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν και οι γείτονές μας».

Είπε, επίσης, πως πρόκειται για «μείζονος σημασίας εξέλιξη» και σημείωσε πως «είναι θετικό ότι στην πλειονότητά του ο πολιτικός κόσμος επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται, δηλαδή, καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα της προχθεσινής έκδοσης 10ετούς ομολόγου, καθώς αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%, που είναι περίπου ίσο με αυτό της αντίστοιχης έκδοσης, του περασμένου Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερο, πιο κάτω από το μισό της έκδοσης του Μαρτίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Όπως συμπλήρωσε, θετικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές. «Και τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει – για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού – ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, στην οικονομία, στην πατρίδα μας».

Σχετικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η κυβέρνηση κάνει παρέμβαση-πρόσθετη χρηματοδότηση 190 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα “Συν-Εργασία” πριν αυτό ξεκινήσε, απάντησε «πρώτον, γιατί νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Νοιαζόμαστε να είναι στη θέση τους για να συμμετέχουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας  και τα οφέλη της.

Δεύτερον, γιατί μπορούμε, για τέσσερις λόγους:

1ον. Αντλήσαμε 3 δισ. ευρώ από την πετυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου.

2ον. Προχωρούμε στην έκδοση μεγαλύτερου ύψους εντόκων γραμματίων, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορονοϊού επίπεδα.

3ον. Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

4ον. Η οικονομία -σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, υποτετραπλάσιο, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση στην Ευρωζώνη έφτανε το 3,6%, ενώ στη χώρα μας στο 0,9% του Α.Ε.Π.».

Για τις ροές στον Έβρο, ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να δράσει. 

Σχετικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την διαφημιστική καμπάνια για τον κορωνοϊό και το αίτημά της ο ίδιος να παραιτηθεί, ο υφυπουργός σημείωσε πως έχει απαντήσει σε εννέα διαφορετικές ερωτήσεις στη Βουλή και πως είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει τέτοιο θέμα. Υποστήριξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θίγει κυρίως τρία θέματα: Το πρώτο είναι αντιφατικό, καθώς «δεν μπορεί να μιλάει για εκβιασμό και ταυτόχρονα για πάρτι ημετέρων. Πάρτι ημετέρων με 1.432 μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει». Το δεύτερο θέμα είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρεται στο menta.gr ενώ πρόκειται για το menta88.gr, ενώ για το τρίτο ο κ. Πέτσας μίλησε για σαφή εναγκαλισμό με συγκεκριμένη εφημερίδα.

Σημείωσε ότι μεταξύ των κριτηρίων για την κατανομή της καμπάνιας στα μέσα ήταν η διαφύλαξη από τη σύγχυση και να μην μετέχουν σε αναπαραγωγή fake news. «Πολλές εφημερίδες, όπως η Αυγή, ο Ριζοσπάστης, η Εφημερίδα των Συντακτών και άλλα μέσα συμμετείχαν στην καμπάνια. Θα ρωτήσω εγώ αν μπορεί να συμμετέχει στην καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” εφημερίδα που χαρακτηρίζει το σλόγκαν ως “Μένουμε Ταπί” και χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό ως κορωδοϊό» συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για την Αγιά Σοφιά. Επανέλαβε ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα κι αναφέρθηκε στις δηλώσεις του State Department και του Αμερικανού πρέσβη ότι τα νησιά έχουν κανονικά και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε.

Όπως επισήμανε, το θέμα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές ζήτημα. «Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως είναι θετικές οι δηλώσεις από την αμερικανική πλευρά και πως είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι «τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα όχι μόνο στους Έλληνες και τους Τούρκους αλλά στον χριστιανικό κόσμο και στην Τουρκία».

Για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία και είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα για τα εθνικά θέματα και στα θέματα μακράς πνοής όπως η Παιδεία. «Είναι θέμα των πολιτικών δυνάμεων να μην έχουμε όξυνση και να προχωράμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση με τις διαφορές που διακρίνουν τα κόμματα» ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να αρχίσει εντός του 2020, είπε πως το συντομότερο θα είναι το καλύτερο, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και ό,τι μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, θα είναι προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Σχετικά με τοποθέτηση του Π. Πικραμένου ότι το «Μένουμε Σπίτι» δεν μπορεί να ξαναϋπάρξει, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και σε αυτή τη φάση δεν εξετάζει γενικό lockdown, αλλά λήψη μέτρων σε τοπικό γεωγραφικό επίπεδο, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. «Αν χρειαστεί κάτι πιο ειδικό, εδώ είμαστε να το δούμε» είπε.

Τέλος, για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση του Κωνσταντίνου Λούλη από τη θέση του γ.γ. Τουρισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα Λούλη για την κυβέρνηση».