Skip to main content

Διεθνής διάσκεψη για το παλαιστινιακό στη Γαλλία

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «δεν προχωρούν» για τη Γαλλία, η οποία οργανώνει στο Παρίσι διεθνή διάσκεψη για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, την πρώτη εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, σε μια προσπάθεια επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα πρέπει να ληφθούν υπόψην η «αναταραχή που υπάρχει σε όλη την περιοχή», ενώ τόνισε ότι εναπόκειται τελικά μόνο στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να κάνουν τη «θαρραλέα επιλογή της ειρήνης».

Οι αλλαγές που σαρώνουν τη Μέση Ανατολή σημαίνει ότι οι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές και οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης, δήλωσε ο κ. Ολάντ.

«Οι απειλές και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Οι αλλαγές καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύγκρουση, και αυτή η περιφερειακή αναστάτωση δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για ειρήνη. Εμείς πρέπει να το αποδείξουμε αυτό στη διεθνή κοινότητα», είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους»

Η συζήτηση σχετικά με τις προϋποθέσεις οριστικής διευθέτησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρέπει να λάβει υπόψη ολόκληρη την περιοχή, είπε ακόμη ο κ. Ολάντ, κηρύσσοντας την έναρξη διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι.

«Εμείς δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε» τις πλευρές που αντιπαρατίθενται στη σύγκρουση, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι θα εξαρτηθεί τελικά από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να κάνουν τη θαρραλέα επιλογή της ειρήνης.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της ειρηνευτικής διαδικασίας «το κενό αναπόφευκτα θα καλυφθεί από τους εξτρεμιστές».

Η διάσκεψη, στην οποία μετέχουν οι υπουργοί και εκπρόσωποι 30 δυτικών και αραβικών, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, διεξάγεται χωρίς τους δύο βασικούς ενδιαφερόμενους και έχει στόχο καταρχήν να επαναλάβει επίσημα τη διεθνή δέσμευση υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Πρέπει να διαβεβαιώσουμε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ώστε στη συνέχεια αυτοί να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ, ομολογώντας ότι υπήρχαν αμφιβολίες, κυρίως στο Ισραήλ, για τη γαλλική πρωτοβουλία.