του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Προσπάθειες να γεφυρώσουν τις διαφορές καταβάλλουν Αθήνα και πιστωτές, ώστε στην αυριανή συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχει στα χέρια του μια πρώτη «ικανή» βάση συμφωνίας – αντιπρόταση. Είναι άλλωστε και η «προϋπόθεση» που έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να συναντήσει τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. και Λατινικής Αμερικής.
«Αλλιώς μια τέτοια συνάντηση δεν θα έχει αντικείμενο» σημειώνουν κύκλοι της Κομισιόν, ενώ και ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Tagespiegel», δηλώνει ότι οι δανειστές με την πρόσφατη πρότασή τους, ακύρωσαν όλους τους κοινούς τόπους που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών με αποτέλεσμα, «οι διαπραγματευτές να βρίσκονται όχι στο τέρμα, αλλά εκ νέου στην αφετηρία των συνομιλιών τους».
Το βάρος στην παρούσα φάση έχει πέσει στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες με τους Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χιουλαράκη να έχουν καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία πρώτη προσέγγιση και σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό και σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής τρίωρης συνάντησής τους με τον επίτροπο για τα Οικονομικά Πιερ Μοσκοβισί.
Κλειδί πάντως για μία συμφωνία παραμένει το ασφαλιστικό. Οι μετριοπαθείς κύκλοι στην Ευρώπη ζητούν αλλαγές στην πρόωρη συνταξιοδότηση που θα ισχύσουν «εδώ και τώρα» με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από το 2019 ώστε να μη θιγούν όσοι έχουν κατοχυρώσει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Την ίδια βέβαια ώρα το ΔΝΤ επιμένει πως χωρίς μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη, όπως ζητείται στο σχέδιο Γιούνγκερ, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Από την πλευρά του το Μαξίμου στέλνει το μήνυμα ότι θα επιθυμούσε μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία μέχρι το 2016 ακόμη και με βάση το κείμενο των θεσμών αν αυτό υποστεί συγκεκριμένες αλλαγές και αν βέβαια εμπεριέχει και μια πρόβλεψη-δέσμευση για τη διευθέτηση του υπέρογκου ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, κρατά στα συρτάρια του και το ενδεχόμενο της παράτασης ως εναλλακτική λύση, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, σενάριο το οποίο οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν, αν οι «σκληροί» Σόιμπλε και Λαγκαρντ δεν βάλουν νερό στο κρασί τους,