Skip to main content

Προεκλογικός «πυρετός» στη Βουλή – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Μέσα σε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι συνεδριάσεις στη Βουλή. Στο πρόγραμμα των συνεδριάσεων αναφέρθηκε ο Νίκος Βούτσης σημειώνοντας πως ο Πρωθυπουργός θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το διάστημα από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου.

Με βάση τον κοινοβουλευτικό σχεδιασμό αύριο θα συζητηθούν στην Ολομέλεια δύο κυρώσεις (της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν και του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια) και θα εισαχθούν οι ποινικοί κώδικες στις επιτροπές της Βουλής. Την Πέμπτη οι ποινικοί κώδικες θα περάσουν από την Ολομέλεια και την Παρασκευή ακολουθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Σημειώνεται πως δεν θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε πως «η Βουλή θα είναι ανοιχτή μέχρι να διαλυθεί». «Είμαστε σε μια ιδιότυπη αλλά κανονική λειτουργία της Βουλής» ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι στη διαδικασία ψήφισης των κωδικών δεν θα υπάρχουν υπουργικές τροπολογίες. Στη συζήτηση για τις συμβάσεις δεν απέκλεισε να υπάρχει μικρός αριθμός τροπολογιών, λέγοντας ωστόσο πως είναι βέβαιος ότι «δεν θα έρθουν πολλές και δεν θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Πάντως το πρόγραμμα συνεδριάσεων προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, που κατηγορεί την κυβέρνηση πως στο παρά πέντε των εκλογών «τακτοποιεί» εκκρεμότητες. Βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτιμούν πως θα επιχειρηθεί να περάσουν «φωτογραφικές» τροπολογίες και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μία τέτοια διαδικασία.

Ήδη ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές εργασίες της Βουλής, ενώ σε δηλώσεις του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας επεσήμανε πως «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης».

Σε υψηλούς τόνους ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε: «Έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μέτα την ασέβεια προς την ηγεσία της δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι Κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί».

Σε περίπτωση που επιχειρηθεί να περάσει μπαράζ τροπολογιών με τα νομοσχέδια το Ποτάμι θα αποχωρήσει προειδοποίησε ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

naftemporiki.gr