του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μια τρίμηνη παράταση που θα επιλύει το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας φαντάζει πλέον ως η μοναδική εφικτή λύση, με το χρόνο στην κλεψύδρα να λιγοστεύει επικίνδυνα. Αν και εφόσον αυτή επιτευχθεί, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, Αθήνα και δανειστές θα λάβουν θέσεις για το επόμενο και τελικό μπρα ντε φερ που δεν μπορεί παρά να διεξαχθεί με φόντο το υπέρογκο ελληνικό χρέος.
Στις 30 Ιουνίου λήγει η δεύτερη παράταση της ισχύουσας δανειακής σύμβασης, ενώ ταυτόχρονα η χώρα πρέπει να καταβάλει την ενοποιημένη δόση στο ΔΝΤ, ύψους… 1,6 δισ. ευρώ και στις 14 του μηνά πολλά από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών «κλείνουν» με ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών τους λόγω θέρους.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει ότι αναμένει αντιπρόταση από την πλευρά των θεσμών, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν αναμένουν την αντιπρόταση -με ισοδύναμα για κάθε μέτρο που απορρίπτεται- της κυβέρνησης μετά την απόρριψη της «πρότασης Γιούνκερ».
Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει στείλει ακόμη την αντιπρότασή της έκανε τον κ. Γιούνκερ να αρνηθεί αίτημα του κ. Τσίπρα για τηλεφωνική επικοινωνία, κάτι που αρνούνται κυβερνητικοί κύκλοι μιλώντας για κάποιους «που ανακάλυψαν αναπάντητες κλήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να συντάξει ένα νέο κείμενο- αντιπρόταση το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσεγγίζει την πρόταση Γιούνκερ αφού όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος «η ελληνική πρόταση κινείται στο όριο των προεκλογικών και μετεκλογικών κόκκινων γραμμών μας».
Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη στο «Πρώτο Θέμα» όπου δηλώνει ότι «δεν θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών… Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία, κι εγώ ως υπουργός Οικονομικών αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε μια τέτοια συμφωνία».
Όλες οι εξελίξεις συζητήθηκαν χθες στην νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ηγέτες κατέγραψαν το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, χωρίς οι δύο πλευρές να μετακινηθούν από τις δύο προτάσεις που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.
Η συνάντηση των τριών την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με τους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αναμένεται «να κρίνει πολλά αν όχι όλα», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Το ελληνικό πρόβλημα χρέους θα συζητηθεί και στη νέα πενταμερή αύριο στο περιθώριο της G7 στη Βαυαρία (δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι έχει κληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός) με τον αμερικανικό παράγοντα να έχει ανεβάσει τους τόνους διαμηνύοντας πως «όταν επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία δεν είναι μέρος κανενός παιχνιδιού και οπωσδήποτε κανενός πολιτικού παιχνιδιού».
Η αναφορά αυτή σε «πολιτικά παιχνίδια» έχει ενδιαφέρον, σχολιάζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, στο naftemporiki.gr «καθώς δείχνει να συμμερίζεται την ελληνική θέση ότι πίσω από τη στάση των Ευρωπαίων κρύβονται πολιτικά κίνητρα», την ώρα μάλιστα που συνοδεύεται και με κριτική προς την πολιτική της αυστηρής λιτότητας.