Skip to main content

Τι θα προβλέπει ο «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων»

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

«Φωτιές» άναψε η χθεσινή δήλωση, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι η κυβέρνηση «θα μπορούσε να συζητήσει έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, προκειμένου να αμβλύνει τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει το ΔΝΤ».

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επισήμως έχει επικοινωνήσει με τους δανειστές την πρόταση για επέκταση του λεγόμενου «κόφτη» δημοσιονομικών δαπανών για κάποια χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τζανακόπουλος μιλά για «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το αν σε αυτόν θα μπορούσαν να προστεθούν για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου, όπως έχει γραφτεί εσχάτως και όπως παγίως ζητεί το ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντως με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο μίλησε στο naftemporiki.gr, ο «κόφτης» μπορεί «να είναι ίδιος με τον ισχύοντα». Δηλαδή να προβλέπει περικοπές του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο σκέλος των δαπανών στο ύψος ενδεχόμενης υστέρησης έναντι του στόχου για πλεόνασμα.

Από τις περικοπές αυτές εξαιρούνται μόνο όσες σχετίζονται με αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, δαπάνες ύδρευσης, ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου, δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών, το σύνολο των δαπανών της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, το σύνολο των δαπανών υγείας, δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, δαπάνες για ενίσχυση νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα, για υποχρεωτική εκπαίδευση μακριά του τόπου κατοικίας, δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δαπάνες για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επίσης, υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης για περιπτώσεις καταστροφών ή ανωτέρας βίας ύστερα από διαβούλευση με τους θεσμούς.

Όπως γίνεται κατανοητό σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείονται νέες μειώσεις στις συντάξεις. Όσο για νέα μείωση του αφορολόγητου αυτή δεν εμπίπτει στον τομέα των δημοσίων δαπανών, αλλά πρόκειται για πολιτική απόφαση. Και στην παρούσα φάση το Μαξίμου δηλώνει ότι δεν πρόκειται ούτε να περιγράψει, ούτε πολύ περισσότερο να νομοθετήσει νέα μέτρα τώρα για μετά τη λήξη του προγράμματος.