Skip to main content

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τις offshore των πολιτικών

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Στη Βουλή μεταφέρεται η αντιπαράθεση για τις offshore, με τη Ν.Δ. να καταθέτει επερώτηση ζητώντας εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προτείνουν κατάργηση της διάταξης.

Η κυβέρνηση αντέκρουσε, πάντως, τις αιτιάσεις περί «φωτογραφικής» ρύθμισης υποστηρίζοντας ότι το νέο πλαίσιο λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Από τη γραμμή της Ν.Δ. διαφοροποιήθηκε ωστόσο ο Νικήτας Κακλαμάνης, που υποστήριξε ότι τη ρύθμιση για τις offshore τη ζήτησαν οι δανειστές, ενώ έγινε γνωστό ότι και το Ποτάμι είχε υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη.

Η Ν.Δ. κλιμάκωσε την κριτική της για την ψηφισθείσα διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που επιτρέπει σε πολιτικά πρόσωπα να διατηρούν offshore σε κράτη φορολογικά συνεργάσιμα προς την Ελλάδα, καταθέτοντας σχετική επίκαιρη επερώτηση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «σκανδαλώδη» τη διάταξη, ζήτησε την κατάργησή της και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Μητσοτάκη οι γαλάζιοι βουλευτές σημειώνουν μάλιστα ότι η διάταξη καθιστά πιο ελαστικό το καθεστώς για τις offshore, αφού το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές.

Υψηλούς τόνους για το θέμα κράτησε, μάλιστα, και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε ευθέως την κυβέρνηση να αποκαλύψει «ποιον θέλει να καλύψει» και σημείωσε ότι το κόμμα του δεν είχε εντοπίσει τη ρύθμιση. Πάντως ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης διαφοροποιήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς υποστήριξε ότι η ρύθμιση αποτελεί έμπνευση των δανειστών και ότι η Ν.Δ. γνώριζε την ύπαρξή της πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, καθώς είχε συζητηθεί στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής.

Στις νέες αιτιάσεις της Ν.Δ. για το θέμα απάντησε ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, υποστηρίζοντας ότι ο νέος νόμος «διορθώνει το νομικό κενό που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους».

Εξήγησε, δηλαδή, ότι η πρότερη ρύθμιση ήταν ασαφής, με αποτέλεσμα να εγείρονται θέματα νομιμότητας ακόμη και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Μάλιστα, ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι το νομικό αυτό κενό έπρεπε να καλυφθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς (Greco). Τη ρύθμιση υπερασπίστηκε εκ μέρους της συμπολίτευσης και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι διασαφηνίζει το καθεστώς λειτουργίας των offshore. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση για το θέμα, καταλογίζοντάς της «πολιτικό λαϊκισμό, στο μοτίβο της υπόθεσης των πλαστών πτυχίων».

Κατάργηση της ρύθμισης ζήτησε, όμως, τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά όσο και η Κ.Ο. του Ποταμιού που ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία. Η κα Γεννηματά επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός περιμένει από τον ίδιο εξηγήσεις. Από την πλευρά του το Ποτάμι ανέλαβε πρωτοβουλία για την καταψήφιση της διάταξης με συμφωνία όλων των κομμάτων.

Πάντως το Ποτάμι είχε υπερψηφίσει τη διάταξη ενώ η Ένωση Κεντρώων είχε δηλώσει «παρών». «Παρών» είχε δηλώσει αρχικά και το ΠΑΣΟΚ αλλά τελικά μετέβαλε την ψήφο του σε «όχι». Από την πλευρά του το ΚΚΕ που είχε καταψηφίσει τη ρύθμιση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ανοίγει τον δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων».