Για αλλοπρόσαλλη πολιτική που βυθίζει την χώρα στην ύφεση, νεκρώνει την οικονομία και οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο κάνουν λόγο κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατηγορούν τη συμπολίτευση ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά και σημειώνουν ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση οδηγούνται στην έξοδο από τα μνημόνια και στην ευημερία.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, στις 12 Μαρτίου, η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους να ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Η χώρα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, έχει ήδη βγει στις αγορές επιτυγχάνοντας επιτόκιο 1,3% για τους τριακονταετείς τίτλους της. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ιρλανδία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 3,9%.
Συνεχίζοντας, οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι στις 29 Μαΐου, η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε με τα συνδικάτα να αποκαταστήσει μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που υπέστησαν περικοπές λόγω της κρίσης. «Έτσι, οι εργαζόμενοι με ετήσιες απολαβές 30.000 ευρώ ή λιγότερα θα πάρουν αύξηση 7% και όσοι έχουν ετήσιο μισθό άνω των 100.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση 1%», συμπληρώνουν.
Στις 2 Ιουνίου, παρατηρούν οι ίδιες πηγές, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα, ενώ την ίδια ημέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, από όπου προκύπτει ότι οι όροι δανεισμού των ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων βελτιώθηκαν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, ενώ είδαν τον τζίρο τους να αυξάνει κατά 11%.
Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση, σημειώνουν οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στις 20 Μαρτίου, ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή, επικαλούμενος τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή της, ενώ στις 19 Απριλίου η Λισαβόνα αποπλήρωσε πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες 6,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξοικονομώντας έως και 500 εκ. ευρώ από τους τόκους, την περίοδο από το 2015 ως το 2018.
Παράλληλα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, στις 18 Απριλίου, η κυπριακή Βουλή ενέκρινε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης».
Οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των 10 δισ. ευρώ του διεθνούς πακέτου διάσωσης.
Κλείνοντας, οι πηγές από τη Νέα Δημοκρατία σημειώνουν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, εκτίμησε ότι «η Κύπρος είναι σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016».