Skip to main content

Στ. Πέτσας: Ολοκληρώνουμε την επάνοδο, αλλά ας μην εφησυχάσουμε

Βαδίζουμε, εδώ και εβδομάδες, στη γέφυρα που μας οδηγεί στη «νέα κανονικότητα». Συνεχίζουμε αυτή την πορεία, με πέντε ακόμη ενδιάμεσους σταθμούς, είπε σήμερα ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπενθυμίζοντας τις ισάριθμες ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν χθες για την επαναλειτουργία και άλλων ΚΑΔ-επιχειρήσεων.

«Ολοκληρώνεται με ελάχιστες εξαιρέσεις η επανεκκίνηση της οικονομίας μας, αλλά ας μην κάνουμε λάθος, ας μην εφησυχάζουμε» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να ακολουθούν όλοι πολύ σχολαστικά τα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγιεινής, με βασή τις οδηγίες των ειδικών. Η έως τώρα ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα είναι η πυξίδα που μας οδηγεί με ασφάλεια στη νέα κανονικότητα, είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως συμπλήρωσε, «κρατάμε στο διάστημα που ακολουθεί το άυλο εθνικό κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου: Την εμπιστοσύνη που σφυρηλατήθηκε στα δύσκολα και την αναβαπτισμένη εθνική αυτοπεποίθηση.

Και συνεχίζουμε κοιτώντας μπροστά: Άμυνα στην πανδημία, αντεπίθεση στην οικονομία. Με προτεραιότητα τη στήριξη της απασχόλησης, τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση της ευημερίας για όλους, η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά και δρομολόγησε από την πρώτη στιγμή μετεκλογικά».

«Η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της»

Σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το Α.Ε.Π. του πρώτου τριμήνου του 2020, το οποίο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε μείωση κατά 0,9%, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση απ ‘ό,τι αναμενόταν.

Αυτό, όπως υπογράμμισε, οδηγεί σε δύο βασικά συμπεράσματα:

«Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και, επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.

Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη».

Επομένως, κατά τον κ. Πέτσα, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορωνοϊού, η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της. Όπως τόνισε, στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας είναι η ύφεση να είναι παροδική. «Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς».