Skip to main content

Δεν υποχωρούμε στο εργασιακό, διαμηνύει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είναι αποφασισμένος να μην προσθέσει το όνομά του στη μακρά λίστα των πολιτικών που υποχώρησαν απέναντι στους διαδηλωτές, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Journal Du Dimanche.

Το συνδικάτο CGT έχει διοργανώσει διαδηλώσεις, απεργίες στους σιδηρόδρομους και αποκλεισμούς διυλιστηρίων ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της που θα καταστήσουν πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους.

«Αν ενδίδαμε στον δρόμο και στο CGT επειδή μας απασχολούσε επίμονα η σύντομη περίοδος μέχρι το 2017, οπότε θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, θα χάναμε τα πάντα», δήλωσε ο κ. Βαλς στη γαλλική εφημερίδα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο τότε πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των προηγούμενων δεκαετιών επειδή δεν υποχωρούσε σε σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ωστόσο στο τέλος υποχώρησε έπειτα από εβδομάδες απεργιών και διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση πιέζεται να εξεύρει λύση στην τελευταία αντιπαράθεση πριν από τις 10 Ιουνίου, οπότε ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro 2016) στη Γαλλία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επέμεινε στην κυβερνητική στάση.

«Πρώτα και πάνω απ΄όλα πρέπει να είμαστε σταθεροί», είπε ο κ. Σαπέν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Αν κάνουμε κάτι άλλο θα ήταν λάθος ως προς τα υπόλοιπα συνδικάτα, τα περισσότερα από τα οποία υποστηρίζουν το κείμενο».

Το πιο μετριοπαθές συνδικάτο CFDT υποστηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό πιο εύκολα σε δύσκολους καιρούς αλλά δίνει επίσης μεγαλύτερη εξουσία στα συνδικάτα να διαπραγματευθούν επιχειρησιακές συμβάσεις αντί εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο από την Εθνοσυνέλευση με διάταγμα, παρακάμπτοντας την πρώτη ανάγνωση. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.