Ανησυχία για τις παρεμβάσεις της Μόσχας και της Άγκυρας στη Λιβύη εκφράζει το Παρίσι, εκτιμώντας ότι θα αποβει σε βάρος της σταθερότητας της χώρας αλλά και της Ευρώπης, μια ρωσο-τουρκική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μόνον τους δικούς τους όρους.
«Η λιβυκή κρίση περιπλέκεται λόγω των ξένων παρεμβάσεων», δηλαδή της Ρωσίας και της Τουρκίας και «υπάρχει κίνδυνος η κρίση να ξεφύγει» ανέφερε η γαλλική προεδρία. «Η ανησυχία του προέδρου σχετίζεται με την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας υπό συνθήκες που φαίνεται ότι είναι επικίνδυνες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Το Παρίσι φοβάται μήπως υλοποιηθεί «το χειρότερο σενάριο», κατά το οποίο η Ρωσία, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και η Τουρκία που στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ συμφωνήσουν μεταξύ τους «υπό τους δικούς τους όρους».
«Βλέπουμε τον σημαντικό κίνδυνο ενός τετελεσμένου γεγονότος στα σύνορα της Ευρώπης, που θα εκθέτει την ασφάλειά μας», σύμφωνα με το Ελιζέ. Και αυτό εξηγεί την κινητοποίηση του Παρισιού που προσπαθεί να επανεκκινήσει μια διπλωματική προσπάθεια για την πολιτική λύση στην κρίση που μαστίζει τη Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. «Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι η νίκη της μιας πλευράς επί της άλλης αλλά η δέσμευση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας», συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του μοιράσματος των πετρελαϊκών πόρων, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
Η Γαλλία, μολονότι επισήμως είναι ουδέτερη, φέρεται ότι στήριζε τον Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αφού εκείνος εξαπέλυσε επίθεση τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, την έδρα της GNA. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ωστόσο οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ έχουν υποστεί μια σειρά από ήττες.
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP