Δραματική είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ινδία, η οποία καθημερινά καταγράφει πολύ υψηλούς αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων, «σπάζοντας» θλιβερά μακάβρια ρεκόρ. Πολλές χώρες αποστέλλουν βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε υποδομές και οξυγόνο, με πολλούς ασθενείς να καταλήγουν πριν προλάβουν να λάβουν νοσηλεία.
Η Ινδία, η χώρα που κατά τον χειμώνα, παρουσίαζε μια σχετικά ήπια επιδημιολογική εικόνα, εν αντιθέσει με άλλα μέρη του πλανήτη που πλήττονταν σφοδρά από την πανδημία, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταστροφή. Οι αριθμοί αυξάνονταν, αψηφούσαν όμως τις παγκόσμιες τάσεις, για να καταλήξουν πλέον σε τετραψήφιο αριθμό θυμάτων σχεδόν καθημερινά.
Η 2η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, άνω του 1 δισ. ανθρώπων, αδυνατεί να ελέγξει αυτό το κύμα της πανδημίας. Παρόλο που η οικονομία της αναπτύσσεται γοργά, πολλοί άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με τις υποδομές να είναι ελλιπείς σε πολλούς τομείς, πολλώ δεν μάλλον στην Υγεία.
Σήμερα Πέμπτη η Ινδία κατέγραψε νέα αύξηση-ρεκόρ σε θανάτους και κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων να αυξάνεται σε πάνω από 18 εκατομμύρια, όπως αναφέρει το Reuters.
Με 379.257 νέα κρούσματα και 3.645 νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός μολύνσεων και θανάτων της Ινδίας ανέρχεται τώρα στα 18,38 εκατομμύρια και 204.832, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Η εκθετική εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, που αποδίδεται εν μέρει στη λεγόμενη ινδική παραλλαγή του και εν μέρει στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε πολιτικές εκδηλώσεις και θρησκευτικά φεστιβάλ, έχει προκαλέσει χάος στα ινδικά νοσοκομεία. Το σύστημα Υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει από την υπερβολική πίεση, παρουσιάζοντας ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα και κλίνες.
«Οι άνθρωποι πεθαίνουν στους διαδρόμους»
Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, τόσο σε κρούσματα όσο και σε θύματα.
Εν τω μεταξύ, στο Δελχί χώροι στάθμευσης μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια κρεματόρια, λόγω του υψηλού αριθμού θανάτων. «Οι άνθρωποι απλά πεθαίνουν, πεθαίνουν και δεν σταματούν να πεθαίνουν», δήλωσε ο Τζιτέντερ Σινγκ Σαντί, υπεύθυνος ενός κρεματορίου. Μάλιστα, οι αρχές υποστηρίζουν ότι στην πρωτεύουσα της Ινδίας κάθε 4 λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος.
«Οι άνθρωποι πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στους δρόμους και τα σπίρια. Τα κρεματόρια δεν έχουν άλλη καύσιμη ύλη», αναφέρει στον Guardian h Αρουντάτι Ρόι, συγγραφέας και πολιτική ακτιβίστρια.
Η χώρα, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως, δεν διαθέτει αποθέματα για τους περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους που μπορούν να εμβολιαστούν. Πολλοί προσπάθησαν να εγγραφούν για τον εμβολιασμό, αλλά απέτυχαν, όπως κατήγγειλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί δεν έβρισκαν διαθέσιμα ραντεβού ή δεν μπορούσαν να εγγραφούν για τεχνικούς λόγους.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κατά το AFP, αρνείται τους ισχυρισμούς, τονίζοντας πως όλα «λειτουργούν χωρίς προβλήματα».
Πηγές αναφέρουν ότι περισσότερα από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγγραφεί για εμβολιασμό, αλλά είναι ασαφές ποιοι εν τέλει βρήκαν ραντεβού.
Περίπου το 9% του πληθυσμού της Ινδίας έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 από τον Ιανουάριο όταν και ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, με την προτεραιότητα να δίνεται στους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους.
Το φθινόπωρο, όταν ακόμη η Ινδία δεν εμφάνιζε τέτοια έξαρση, ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχε υποσχεθεί «εμβόλιο για όλους», εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.
Βοήθεια από τη Δύση και τη Ρωσία
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει προμήθειες αξίας 100 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την τρομακτική έξαρση της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Λευκός Οίκος. Το υλικό αυτό, θα συνεχίσει να μεταφέρεται μέχρι την επόμενη εβδομάδα, και συμπεριλαμβάνει κάπου 1.000 φορητές φιάλες οξυγόνου, 15 εκατομμύρια μάσκες N95 και 1 εκατομμύριο rapid test.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ινδία διαθέσιμα συστατικά για την παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca, κάτι που θα επιτρέψει στην ασιατική χώρα να προχωρήσει στην παραγωγή 20 και πλέον εκατομμυρίων δόσεων.
«Όπως ακριβώς η Ινδία είχε στείλει βοήθεια στις ΗΠΑ όταν τα νοσοκομεία μας πιέζονταν στην αρχή της πανδημίας, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν την Ινδία τώρα που το έχει ανάγκη», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η Γερμανία θα στείλει 120 αναπνευστήρες στην Ινδία το Σάββατο, μαζί με μια κινητή μονάδα παραγωγής οξυγόνου την επόμενη εβδομάδα, για να βοηθήσει τη χώρα στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η Αυστρία θα βοηθήσει την Ινδία με εμβόλια Covid-19 αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να διαθέσει τα χρήματα από το Ταμείο Καταστροφών Εξωτερικού, και η παράδοση των εμβολίων να γίνει μέσω του Αυστριακού Ερυθρού Σταυρού.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι στέλνει τρεις μονάδες παραγωγής οξυγόνου στην Ινδία, έπειτα από μια πρώτη αποστολή το Σαββατοκύριακο ιατρικού υλικού. Αυτές οι τρεις μονάδες, μεγέθους η κάθε μία ενός κοντέινερ, όπως αναφέρει το Reuters, μπορούν να παράγουν 500 λίτρα οξυγόνου το λεπτό, επισήμανε η βρετανική κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό των Ινδών φίλων μας στη μάχη τους κατά της Covid-19», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, για τον οποίο «η διεθνής συνεργασία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».
Δύο αεροπλάνα από τη Ρωσία, τα οποία μεταφέρουν 20 συμπυκνωτές οξυγόνου, 75 αναπνευστήρες, 150 μόνιτορ ασθενών και φάρμακα, έφτασαν σήμερα στο Νέο Δελχί.
Ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία καλώντας όσους Αμερικανούς βρίσκονται στην Ινδία να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν. Η υγειονομική κρίση επιδεινώνεται με δραματικό ρυθμό στην Ινδία.
Στο επίπεδο συναγερμού 4 για τα ταξίδια- το υψηλότερο του είδους του που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – οι πολίτες των ΗΠΑ ενημερώθηκαν «να μην ταξιδέψουν στην Ινδία ή να φύγουν μόλις είναι ασφαλές να το κάνουν».
Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για την χαλάρωση των μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση της Ινδίας.
Επιμέλεια: Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]