Στα όρια της συνταγματικότητας κινείται η διάταξη της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ταυτοχρόνα ότι από τις πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με τη βελτίωση των οικονομικών όρων, είναι η άρση του μέτρου.
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν η επίμαχη διάταξη είναι στα όρια του Συντάγματος, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Ναι, είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις».
Σημείωσε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα μιλούσε ευθεία για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν», εξήγησε.
Έκανε επίσης λόγο για « ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά» κατά τη διαπραγμάτευση το περασμένο καλοκαίρι. Η εμμονή, αυτή, όπως είπε, «καταρχήν αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών».
Πυρά από την αντιπολίτευση
Οι δηλώσεις του κ. Βούτση, σε συνδυασμό και τις σχετικές δηλώσεις του Π. Καμμένου προ ολίγων ημερών, προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά του προέδρου της Βουλής και του του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, όσο και κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε πως η επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ δεν είναι μια δίκαιη ρύθμιση, γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια προκειμένου να μην επιστραφούν αυτά τα χρήματα.
«Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα και τις πολιτικές τους άδικες, αντισυνταγματικές και επικίνδυνες» αναφέρει η Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:
«Κάθε πολίτης αναρωτιέται:
Πώς μπορούν να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές;
Γιατί τελικά μένουν στην κυβέρνηση;
Προσβάλλουν και τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».
«Να σταματήσει την επιχείρηση “δούλεμα” του λαού» ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Ο κ. Καμμένος βέβαια μας έχει συνηθίσει σε κυβιστήσεις και λαϊκισμούς. Χωρίς αιδώ. Αλλά το ότι δυστυχώς την σκυτάλη αυτή παρέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ακόμη συνειδητή επιχείρηση εξαπάτησης των νησιωτών, από όλη την συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».
«Χρειαζόμαστε στην πολιτική ανθρώπους που δεν θα υποκρίνονται, δεν θα ψηφίζουν τη μια μέρα και την άλλη μέρα θα πηγαίνουν στα νησιά και θα λένε ότι αυτό που ψήφισα είναι αντισυνταγματικό, αυτό σπρώχνει τον κόσμο σε κατάθλιψη» δήλωσε, μιλώντας στον 9,84, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ρεσιτάλ ανευθυνότητας και εξαπάτησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, ο κ. Βούτσης έρχεται να συμπρωταγωνιστήσει στο χιλιοπαιγμένο θέατρο του παραλόγου» σχολίασε, μεταξύ άλλων.