Skip to main content

Εκλογή ΠτΔ: Το παρασκήνιο και ο στόχος των 266 ψήφων

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

«Ναι» στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προσανατολίζονται να πουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής και όλα δείχνουν ότι η προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού θα ψηφιστεί από περισσότερους από 260 βουλευτές, στην πρώτη ψηφοφορία.

Ο Πρωθυπουργός πετυχαίνει την ευρύτερη συναίνεση στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την επιλογή μίας ανωτάτης δικαστικού με πορεία χωρίς ψεγάδια και γνωστή πολιτική ταυτότητα, αλλά πηγαίνει να ψηφίσει χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης και – κατά πάσα πιθανότητα μόνο με τις ψήφους των 158 βουλευτών της Ν.Δ. – την κατάργηση της απλής αναλογικής και τον νέο εκλογικό νόμο. 

Τυπικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής θα ανακοινώσουν σήμερα την απόφασή τους μετά από σύγκληση των κομματικών οργάνων, αλλά επί της ουσίας δεν μπορούν να πουν όχι στην επιλογή μίας ανώτατης δικαστικού που συγκεντρώνει προσόντα που δύσκολα θα μπορεί ένα κόμμα να αιτιολογήσει την άρνησή του στο πρόσωπό της, χωρίς να κατηγορηθεί για μικροκομματική στάση.

Είναι σχεδόν βέβαιο ωστόσο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πει «όχι» σε μία ανώτατη δικαστικό την οποία πρότεινε ως κυβέρνηση για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν η πρόταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και νυν διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Καλογήρου, για την κεφαλή του ενός εκ των δύο ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Θα ακούσουμε διάφορα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει νωρίτερα την επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, για τις «γκρίνιες» που προκαλεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. το όνομα της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κλπ.

Επί της ουσίας, οι σημερινές συνεδριάσεις και οι συζητήσεις στα όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν έναν σκοπό. Να βρεθεί η επιχειρηματολογία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει έναντι της κοινής γνώμης την – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμενόμενη – θετική του ψήφο. Η «θεσμική στάση» ως αξιωματική αντιπολίτευση, το επιχείρημα ότι η πίεση προς τον Πρωθυπουργό έφερε αποτέλεσμα ώστε να μην οδηγηθεί σε κομματική υποψηφιότητα ή υποψηφιότητα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν βέβαιο ότι δεν θα ψήφιζε– όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφερόμενοι στις υποψηφιότητες του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Μαρίας Δαμανάκη ή της Άννας Διαμαντοπούλου που «έπαιξαν» στο παρασκήνιο – είναι μερικά από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να δικαιολογήσει τη στροφή από το «μόνο Παυλόπουλο ψηφίζουμε» στο «ναι στην επιλογή Μητσοτάκη».

Στο Κίνημα Αλλαγής ανακοινώθηκε ήδη ότι συνεδριάζουν εκτάκτως στις 15:00 στη Χαριλάου Τρικούπη, η κοινοβουλευτική ομάδα και η Εκτελεστική και Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να καθορίσουν την  επίσημη στάση τους. Είναι ωστόσο σχεδόν βέβαιο το «ναι» στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, καθώς πληροί της προϋποθέσεις που έθεσε η Φώφη Γεννηματά, δηλαδή είναι πολιτικό πρόσωπο με την ευρεία και όχι τη στενή έννοια του όρου, είχε ρόλο στην περίοδο της κρίσης καθώς ως μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πολλές από τις αποφάσεις κατά την περίοδο των μνημονίων και προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο.

Η αντίδραση του ΜέΡΑ25 θα γίνει γνωστή μετά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για τις 17:30.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ προετοιμάζοντας την αρνητική του στάση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προς το «όχι» προσανατολίζεται και η Ελληνική Λύση.