Στις κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Βρετανία προσέρχονται σήμερα περίπου 46,9 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα – 09.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο στις 2:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ οι ψήφοι από την πλειονότητα των 650 εκλογικών κέντρων εκτιμάται ότι θα έχουν καταμετρηθεί μέχρι τις 8.00 το πρωί της Παρασκευής.
Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί στο Λονδίνο ώστε να επιτρέπεται η άμεση ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων αν χρειαστεί, μετά από τις δύο πρόσφατες αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη χώρα.
Αν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις, τα ευρήματά τους συγκλίνουν στο ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα επικρατήσει στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, με τους Εργατικούς ωστόσο να έχουν μειώσει την απόστασή τους από τους Συντηρητικούς.
Η Μέι ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες αιφνιδιαστικά πριν από επτά εβδομάδες, στοχεύοντας στην αύξηση της πλειοψηφίας των βουλευτικών της εδρών (σήμερα ανέρχεται στις 17 έδρες) εν όψει της έναρξης των συνομιλιών για την έξοδο από την Ε.Ε..
Η προεκλογική εκστρατεία ωστόσο είχε αναπάντεχες ανατροπές – μια απότομη μείωση του προβαδίσματός της στις δημοσκοπήσεις έναντι του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), καθώς και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο που κόστισαν τη ζωή σε 30 άτομα.
Οι δημοσκόποι προβλέπουν νίκη των Συντηρητικών της Μέι, αλλά οι πιθανότητες για μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία έχουν εξασθενίσει. Μια τελευταία σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει το κόμμα της να προηγείται από μία έως 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι περισσότερες προβλέπουν ότι θα αυξήσει τον αριθμό των εδρών της.
Παρά την κριτική για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, το θέμα δεν φάνηκε να ωφελεί τον κύριο αντίπαλό της και ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει ψηφίσει εναντίον νομοθετημάτων που αφορούν την αντιτρομοκρατία και έχει εκφράσει αμφιβολίες στο παρελθόν για την επιθετική πολιτική της αστυνομίας στην αντιμετώπιση υπόπτων.
Μέι εναντίον Κόρμπιν
Χθες, παραμονή των εκλογών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επέστρεψε στο βασικό προεκλογικό της αφήγημα ότι μόνο εκείνη μπορεί να επιτύχει μια συμφέρουσα συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), αφήνοντας πίσω της τις έντονες διαφωνίες σε εθνικό επίπεδο για το θέμα ασφάλειας μετά από δύο αιματηρές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο.
«Σε ό,τι αφορά τις εκλογές αύριο (σήμερα), νομίζω πως οι επιλογές και τα ερωτηματικά που χρειάζεται να θέσει ο κόσμος είναι ακριβώς τα ίδια σήμερα με αυτά που υπήρχαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας», είπε μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Νόργουιτς, στην ανατολική Αγγλία. «Και η πρώτη ερώτηση είναι ποιον εμπιστεύεσαι να έχει στην πραγματικότητα την ισχυρή και σταθερή ηγεσία η οποία θα φέρει την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Η Μέι έχει προσπαθήσει να εμφανίσει τον Κόρμπιν ως αδύναμο ηγέτη ενός σπάταλου κόμματος το οποίο θα διαλύσει την οικονομία της Βρετανίας και θα οδηγήσει τη χώρα σε χαοτικές διαπραγματεύσεις για την έξοδό της.
Από την πλευρά του ο Κόρμπιν, παλαίμαχος αριστερός ο οποίος κέρδισε την ηγεσία των Εργατικών το 2015 μετά από τρεις δεκαετίες στο περιθώριο του κόμματος, πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η οικονομία λιτότητας των Συντηρητικών έχει ζημιώσει τους φτωχούς και έχει αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες.
Οι Εργατικοί προτείνουν την οικοδόμηση μιάς δικαιότερης κοινωνίας μέσω πολιτικών όπως η αύξηση φόρων για το πλουσιότερο 5% των φορολογούμενων, η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και η επένδυση 250 δισ. λιρών (288 δισ. ευρώ) σε υποδομές.
«Η επιλογή είναι πολύ απλή. Άλλα πέντε χρόνια μιας κυβέρνησης Τόρυ (Συντηρητικών), άλλα πέντε χρόνια λιτότητας, άλλα πέντε χρόνια μειώσεων. Ή κάτι διαφορετικό» τόνισε ο Κόρμπιν από στο Κόλγουιν Μπέι της βόρειας Ουαλίας, εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων.
Για την Μέι, η δυσκολία δεν είναι απλώς να κερδίσει, αλλά να ξεπεράσει κατά πολύ την πλειοψηφία των 12 βουλευτικών εδρών που είχε ο Συντηρητικός προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, όταν κέρδισε τις εκλογές το 2015. Μια μικρότερη μειοψηφία θα υπονομεύσει το κύρος της ενδοκομματικά καθώς και στις συνομιλίες με τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters