Skip to main content

ΗΠΑ: «Έργα και ημέρες» του Τζο Μπάιντεν τις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμπληρώνει 100 ημέρες στο αξίωμά του την Παρασκευή 30 Απριλίου. Η κρίση της απόδοσηςε νός προέδρου μετά από 100 ημέρες στο αξίωμα είναι μια αμερικανική πολιτική παράδοση, που σύμφωνα με τους ιστορικούς, ξεκίνησεμε την πρώτη θητεία του Φράνκλιν Ρούσβελτ το 1933, όταν ξεκίνησε μια ταχεία εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της Μεγάλης Ύφεσης.

Η απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία

Η μεγάλη υπόσχεση για την COVID-19 του Μπάιντεν ήταν πως θα γίνουν 100 εκατομμύρια δόσεις τις πρώτες 100 μέρες στο γραφείο του. Έχουν διανεμηθεί περίπου 290 εκατομμύρια δόσεις, περισσότερα από 230 εκατομμύρια χορηγήθηκαν και περίπου 96 εκατομμύρια Αμερικανοί εμβολιάστηκαν πλήρως, το 29% του πληθυσμού.

Η εκστρατεία εμβολιασμού του κ. Μπάιντεν βασίστηκε στις προσπάθειες που ξεκίνησαν υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή και τη διανομή των εμβολίων, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος δημιούργησε χώρους μαζικού εμβολιασμού και αύξησε τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να βοηθήσει την προσπάθεια διανομής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον εμβολιάσει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν και η πανδημία έχει σκοτώσει 572.000 ανθρώπους, επίσης περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Πάνω από 3.000 άτομα πέθαιναν καθημερινά όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Τώρα αυτός ο αριθμός είναι κάτω από 700 την ημέρα.

Οι επόμενες 100 μέρες του Μπάιντεν θα τον αναγκάσουν να αντιμετωπίσει τον δισταγμό απέναντι στα εμβόλια μεταξύ εκατομμυρίων Αμερικανών και μια αύξηση στις παραλλαγές του ιού.

Οικονομία και αγορά εργασίας

Ο κ. Μπάιντεν αφιέρωσε πολλές από τις πρώτες του εβδομάδες στο Οβάλ Γραφείο για να περάσει ένα νομοσχέδιο 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης, εκπλήρωσε τη βασική οικονομική υπόσχεση που έκανε ο Μπάιντεν στην προεκλογική του εκστρατεία: επιταγές για τους Αμερικανούς.

Με την υποστήριξη του σχεδίου τόνωσης για οικογένειες και επιχειρήσεις, καθώς και από τη σταθερή διάθεση εμβολίων, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 7% φέτος, η ταχύτερη από το 1984. Θα ακολουθήσει συρρίκνωση 3,5% πέρυσι, τη χειρότερη απόδοση σε 74 χρόνια .

Σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Μάρτιο, από 379.000 τον Φεβρουάριο. Η βελτίωση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το εμπόριο ξαναρχίζει και οι άνθρωποι θα επανέλθουν σχετικά στις καθημερινές τους συνήθειες με άνοιγμα της εστίασης και άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο, το χάσμα στα επίπεδα απασχόλησης σε σύγκριση με τους μήνες πριν από την πανδημία παραμένει τεράστιο και συγκεντρωμένο σε βιομηχανίες όπως η αναψυχή και η φιλοξενία που είναι σημαντικές πηγές απασχόλησης για τους λιγότερο ειδικευμένους.

Η μισθωτή απασχόληση στις ΗΠΑ είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε σχέση με εκείνη που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020. Ένα εκατομμύριο ή περισσότερες θέσεις εργασίας θα χρειαζόταν πέραν αυτού για να ληφθεί υπόψη η συνήθης αύξηση του εργατικού δυναμικού και της απασχόλησης από μήνα σε μήνα.

Εξωτερική πολιτική

Ο Τζο Μπάιντεν αποδείχθηκε απροσδόκητα σκληρός στην εξωτερική πολιτική όσον αφορά τους κύριους αμφισβητίες της Αμερικής. Έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές του 2020 και σε μια κυβερνοεπίθεση που αποδίδεται στη Ρωσία και χαρακτήρισε «δολοφόνο» τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Μπάιντεν επέμεινε στις κυρώσεις του Τραμπ για το Ιράν και αρνήθηκε να τις άρει ως προϋπόθεση για να επιστρέψει η Τεχεράνη σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Διατήρησε τους εμπορικούς δασμούς του κ. Τραμπ στην Κίνα, επέτρεψε στους διπλωμάτες των ΗΠΑ να επισκεφθούν την Ταϊβάν και αύξησε την πίεση στην Κίνα για τη μεταχείριση των Ουιγούρων στην επαρχία Σινγιάνγκ και την καταστολή της κατά των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτές οι θέσεις πολιτικής έδειξαν ότι η απειλή που θέτει το Πεκίνο θεωρείται πλέον ως διμερές ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μπάιντεν, ωστόσο, τερμάτισε τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία του Τραμπ και απομακρύνθηκε από τον αρχηγό του Ριάντ, τον πρίγκιπα, Μπιν Σαλμάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της -συμμάχου στο ΝΑΤΟ- Τουρκίας, όταν αναγνώρισε επίσημα ότι η σφαγή των Αρμενίων το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελούσε γενοκτονία.

Το μεταναστευτικό

Ο κ. Μπάιντεν κινήθηκε γρήγορα για να αντιστρέψει μερικές από τις σκληρές πολιτικές μετανάστευσης του Τραμπ, αγωνιζόμενος όμως για την παράλληλη αντιμετώπιση μιας απότομης αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών.

Παράλληλα διέκοψε την κατασκευή του τείχους του Τραμπ στα σύνορα και ανέστρεψε την απαγόρευση ταξιδιού του Ντόναλντ Τραμπ σε 13 κυρίως μουσουλμανικές πλειοψηφίες και αφρικανικές χώρες με εκτελεστική εντολή αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Τους τελευταίους μήνες, τα ασυνόδευτα παιδιά έχουν αφιχθεί και γίνει δεκτά σε πολυσύχναστους συνοριακούς σταθμούς, ακόμη και όταν η διοίκηση του κ. Μπάιντεν παρείχε χιλιάδες κρεβάτια καταφυγίων έκτακτης ανάγκης.

Ο Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την πολιτική Τραμπ που εμποδίζει την πρόσβαση στο άσυλο για πολλούς που φτάνουν στα σύνορα, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για λόγους υγείας. Οι υποστηρικτές των μεταναστών ανησυχούν ότι οι νόμιμοι αιτούντες άσυλο απομακρύνονται.

Δεσμεύθηκε επίσης να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που επιτρέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε και πορεύθηκε με το ιστορικά χαμηλό ανώτατο όριο του Τραμπ για φέτος.

Για τα όπλα

Τα περιστατικά με μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, που επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, αυξήθηκαν ξανά το 2021, σε 163 τέτοια περιστατικά φέτος, στις 26 Απριλίου, σε σύγκριση με 94 την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Αρχείο Gun Violence Archive.

Η άνοδος δείχνει πόσο λίγη άμεση εξουσία έχει ο Μπάιντεν ως πρόεδρος για να αλλάξει την επιτρεπτή κουλτούρα των όπλων της χώρας, αν και διοργάνωσε εκστρατείες εκδηλώσεων με θύματα βίας όπλων, υποσχόμενος να λάβει δράση.

Ο κ. Μπάιντεν έχει ζητήσει ευρείες νομικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς στρατιωτικών όπλων και πυρομαχικών μεγάλης χωρητικότητας, αλλά τέτοια μέτρα θα πρέπει να περάσουν από το Κογκρέσο. Πιέζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταργήσει τα «όπλα-φαντάσματα» (που δεν έχουν σειριακό αριθμό) και πρότεινε έναν προϋπολογισμό που προσθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για μέτρα όπως η έναρξη προγραμμάτων εθελοντικής εξαγοράς όπλων.

Δεν τήρησε την υπόσχεση να αναθέσει εκθέσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Μπάιντεν επίσης αποχώρησε από την προεκλογική του δέσμευση για τη σύσταση επιτροπής εποπτείας για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αστυνομικής βίας και τη βελτίωση της αστυνομικής εκπαίδευσης και θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών για συστηματικές παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων.

Πολιτική για το Κλίμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος κινήθηκε γρήγορα για να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προσέλκυσε μια προσέγγιση «όλων των κυβερνήσεων» για να εκπληρώσει μια υπόσχεση εκστρατείας για μείωση των ρύπων.

Απαντώντας σε ολοένα και πιο τρομερές προειδοποιήσεις σχετικά με την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την πίεση από μια νέα γενιά ακτιβιστών, οι ενέργειες της διοίκησής του υπερβαίνουν τις φιλοδοξίες του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε έναν στόχο να μειώσει τις εκπομπές στα μισά από τα επίπεδα του 2005, διπλασιάζοντας σχεδόν έναν στόχο που έθεσε ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα.

Για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, ο Μπάιντεν έθεσε ένα σχέδιο για τις υποδομές ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει δισεκατομμύρια επενδύσεις σε ηλεκτρικά οχήματα και καθαρή ενέργεια που λέει ότι θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας με καλές αποδοχές. Η κυβέρνησή του έχει σταματήσει τη νέα μίσθωση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα, κάτι που θεωρείται ευρέως ως πρώτο βήμα προς μια μόνιμη απαγόρευση.

Ενότητα

Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν «αγκαλιάσει» το πιο σοβαρό, συμβατικό στυλ του Μπάιντεν στις πρώτες 100 μέρες στο γραφείο του, συγκριτικά πάντα με τον «εκρηκτικό» Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εγκρίνουν τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων μερικών Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

«Μιλάει με τόσο συμπαθητικό και χαμηλό τρόπο, είναι αδύνατο να αντιταχθεί κάποιος σε αυτό», δήλωσε ο ιστορικός των προέδρων Doug Brinkley. «Ήταν πολύ ήρεμος και καθησυχαστικός σε μια περίοδο μεγάλης διαμάχης».

«Ο Μπάιντεν είναι ένας πολύ συμπαθητικός πρόεδρος που συγκρατεί όλη την ένταση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Σκοτ Ριντ. «Η εστίασή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας λειτουργεί».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters