Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες στη Βιέννη, το αποκαλούμενο “πράσινο διαβατήριο” — το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, πρόσφατου τεστ ή ανάρρωσης από μόλυνση – πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στην Αυστρία σε τρία στάδια, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να επαναλαμβάνει και σήμερα την προτροπή του για όσο το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή.
Το πρώτο βήμα αναμένεται πως θα γίνει στις 19 Μαΐου με την εξαγγελθείσα την περασμένη Παρασκευή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας και δεν θα είναι κάτι περισσότερο από ένα γραπτό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πραγματοποίησης αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης.
Περίπου δύο-τρεις εβδομάδες αργότερα αναμένεται να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο ένα πιστοποιητικό και για τις τρεις περιπτώσεις, συνοδευόμενο από έναν κοινό κωδικό “QR” και μετά από αυτό θα αναμένεται η ενιαία ευρωπαϊκή λύση.
Από τις 19 Μαΐου, τίποτε άλλο δεν θα είναι απαραίτητο παρά ένα αποτέλεσμα τεστ, μια βεβαίωση ανάρρωσης από λοίμωξη με κορωνοϊό ή μια καταχώριση στο βιβλιάριο εμβολιασμού.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη, προγραμματίζεται το συντομότερο δυνατό η συγχώνευση των διαφόρων εγγράφων σε έναν κωδικό “QR”, κάτι που πιθανόν θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιουνίου και θα αποτελέσει το αυστριακό “πράσινο διαβατήριο”.
Θα ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή παραλλαγή που θα ρυθμίζει τον καλοκαιρινό τουρισμό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως από ποια ημέρα μετά τον πρώτο εμβολιασμό θα υπάρχουν για κάποιον περισσότερες ελευθερίες. Στην Αυστρία είναι τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, σε άλλες χώρες συζητούνται πολύ μικρότερες προθεσμίες.
Αξιολόγηση εμβολίων
Επιπλέον είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ποια εμβόλια έχουν αξιολογηθεί ως αξιόπιστα, δηλαδή εάν ισχύει και ο εμβολιασμός με εμβόλιο που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Το «πράσινο διαβατήριο» δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ.
Συγκεκριμένα, το “πράσινο διαβατήριο” φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ PCR).
Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ).
Ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τοποθετηθεί από την αρχή υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι “χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή έχει μόλις περάσει τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία ή έχει κάνει νέο τεστ”.
Πηγή: ΑΜΠΕ