Skip to main content

H Γερμανία συζητά χαλαρώσεις για εμβολιασμένους

Εμβολιασμένοι, άτομα που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό και όσοι προσκομίζουν αρνητικό τεστ να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, είναι  η πρόταση του Γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνηςπρος την τηλεδιάσκεσκεψη της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων.

Στην συζήτηση που θα γίενια το απόγευμα, θα τεθεί στο τραπέζι, το θέμα των δικαιωμάτων αυτών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο   θα ισχύει η λίστα προτεραιότητας.

Στο σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. σύμφωνα με την Deutche Welle, προτείνεται, για τις προαναφερθέντες ομάδες πολιτών, να αποκτήσουν για παράδειγμα το δικαίωμα να επισκέπτονται καταστήματα του λιανεμπορίου, μουσεία, κινηματογράφους και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπως αθλητικοί αγώνες. Ορισμένα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση της κοινωνικής απόστασης θα εξακολουθούν να ισχύουν και για εκείνους.

Οι χαλαρώσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό ή προσκομίζουν αρνητικό τεστ θα αφορούν και τους ταξιδιώτες. Άτομα αυτών των κατηγοριών που εισέρχονται στη Γερμανία δεν θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Εξαιρούνται οι εισερχόμενοι από περιοχές με μεταλλάξεις του κορωνοϊού, για παράδειγμα από τη Βραζιλία και την Ινδία. Αναμένεται ότι η σημερινή διάσκεψη θα αποφασίσει και την κατάργηση αυτών των χαλαρώσεων σε περίπτωση που παρουσιαστούν στελέχη του κορωνοϊού στη Γερμανία, από τα οποία δεν προστατεύουν τα εμβόλια που κυκλοφορούν.

Κατάργηση της λίστας προτεραιότητας;

Στην ατζέντα των θεμάτων βρίσκεται και η λίστα προτεραιότητας. Στα τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτες δύο ομάδες αυτής της λίστας, δηλαδή οι υπερήλικες και οι ευάλωτοι. Στη Γερμανία έχει ξεκινήσει ήδη μια συζήτηση κατά πόσο θα πρέπει και πότε να καταργηθεί αυτή η λίστα, δίνοντας την δυνατότητα εμβολιασμού όλων όσων το επιθυμούν. Ο βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, προτείνει να διατεθούν τα εμβόλια για όλους από το Μάιο, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, από τον Ιούνιο. Γεγονός είναι πάντως ότι ορισμένα κρατίδια όπως το Βερολίνο έχουν καταργήσει τη λίστα προτεραιότητας στην περίπτωση των εμβολίων της AstraZeneca.

Η τηλεδιάσκεψη θα ασχοληθεί και με τον καταμερισμό των δόσεων των εμβολίων ανάμεσα στα κέντρα εμβολιασμού και τα ιατρεία. Το ζητούμενο είναι αν οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται κυρίως από τους οικογενειακούς γιατρούς ή από τα κέντρα. Σειρά κρατιδίων επιμένουν στη διατήρηση των κέντρων εμβολιασμού, επειδή θέλουν να διαθέτουν εφεδρείες, σε περίπτωση που παρουσιαστούν μεταλλάξεις του κορωνοϊού που θα επιβάλουν επιπλέον εμβολιασμούς.