Skip to main content

Αμερικανικό βέτο σε σχέδιο του ΟΗΕ υπέρ των Παλαιστινίων

Βέτο, προκειμένου να εμποδίσουν την έγκριση σχεδίου για τη λήψη μέτρων υπέρ της προστασίας των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, εμπόδισε η αμερικανική διπλωματία, κάνοντας πράξη τις πρότερες προειδοποιήσεις της.

Το σχέδιο ήταν προϊόν εισήγησης του Κουβέιτ και ερχόταν ως «απάντηση» στην έξαρση της βίας στην περιοχή της Παλαιστίνης, όπου από τις 30 Μαρτίου έχουν σκοτωθεί πάνω από 120 άτομα.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με το οποίο τα πολύνεκρα επεισόδια στη Γάζα οφείλονταν στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι τα Ηνωμένα Έθνη κατατρύχονται από ανίατη προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ» αντέδρασε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος, Νίκι Χέιλι, καταγγέλλοντας ότι τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «ήταν έτοιμα να ρίξουν το φταίξιμο στο Ισραήλ, αλλά δεν ήταν έτοιμα να το κάνουν στην περίπτωση της Χαμάς».

Δέκα κράτη -μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία- τάχθηκαν υπέρ του κειμένου που υπέβαλε το Κουβέιτ, ενώ άλλες τέσσερις -Βρετανία, Αιθιοπία, Πολωνία, Ολλανδία- απείχαν.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική χώρα που το στήριξε, καθώς 11 απείχαν και δύο –Κουβέιτ και Ρωσία- το καταψήφισαν.

«Αυτή η σιωπή δεν είναι αποδεκτή, δεν μπορεί καν να γίνει κατανοητή. Δεν είναι αποδεκτή για τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό πληθυσμό, που είναι οι πρώτοι που πλήττονται από αυτή τη σύρραξη, δεν είναι αποδεκτή για τον κόσμο που μας βλέπει και θα κρίνει αυστηρά την απραξία μας μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας σύρραξης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε με αγανάκτηση ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Φρανσουά Ντελάτρ.

Πριν διεξαχθούν οι δύο ψηφοφορίες, η Χέιλι είχε υποστηρίξει πως το σχέδιο απόφασης του Κουβέιτ, που καταδίκαζε το Ισραήλ για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια, ήταν «χονδροειδώς ανακριβές» ως προς την περιγραφή και τα αίτια «των πρόσφατων γεγονότων».

Την Πέμπτη, άλλωστε, είχε ήδη καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ θα ασκούσαν «αναμφίβολα βέτο» στο σχέδιο απόφασης του Κουβέιτ.

Η τελική εκδοχή του κειμένου καλούσε να «εξεταστεί η λήψη μέτρων που θα εγγυώνται την ασφάλεια και την προστασία» των Παλαιστίνιων αμάχων και ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να παρουσιάσει το ταχύτερο δυνατό μια έκθεση για την ενδεχομένη δημιουργία ενός «διεθνούς μηχανισμού προστασίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο