Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» μεταξύ του Ισραήλ και μουσουλμανικών χωρών του Κόλπου θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύουν την σταθερότητα και την θέση της Ελλάδας στην περιοχή υποστήριξαν μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
«Ανέκαθεν η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής διαδραμάτιζε και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια της Ευρώπης και όχι μόνο, εξ ου και η σταθερότητά της, είναι κομβικής σημασίας και αποτελεί σημαντικό ζητούμενο» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε: «Για την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης που θα εγγυάται την σταθερότητα δεν αρκεί η δράση του διεθνούς παράγοντα αλλά πρέπει πρωτίστως οι χώρες της Μέσης Ανατολής να γίνουν παράγοντες συμφιλίωσης για την ευημερία και την ανάπτυξη τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, πολύ σημαντικές είναι οι λεγόμενες συμφωνίες “Συμφωνίες του Αβραάμ”, μεταξύ του Ισραήλ και σειράς χωρών της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αποβλέπουν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους, δημιουργώντας συνθήκες που θα αναδιαμορφώσουν το γεωπολιτικό σκηνικό και την αρχιτεκτονική ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική. Οι συμφωνίες αυτές είναι θεμελιώδους σημασίας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Αναμένεται να πυροδοτήσουν συνεργασίες σε ένα ευρύτερο φάσμα εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επισημοποιούν την υφιστάμενη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, απέναντι σε περιφερειακές απειλές όπως το Ιράν και ενδεχομένως, αναλόγως της κατεύθυνσης προς την οποία θα επιλέξει να κινηθεί τελικά, ακόμη και η Τουρκία. Εγγυώνται λοιπόν την διατήρηση της ασφάλειας και της προστασίας του Ισραήλ, που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σήμερα, επιτυγχάνοντας την πάγια πολιτική του Ισραήλ της εξομάλυνσης των αραβοϊσραηλινών σχέσεων από την επίλυση του Παλαιστινιακού. Η θέση της χώρας μας ταυτίζεται πλήρως με εκείνη της Ε.Ε., γιατί τασσόμαστε υπέρ μιας δίκαιης βιώσιμης και συνολικής λύσης δυο κρατών εντός των ορίων του 1967 με τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα και των δυο κρατών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».
Κλείνοντας, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «οι συμφωνίες αυτές αφορούν άμεσα την χώρα μας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος την δυναμικά εξελισσόμενη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας αλλά και της Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο την Ιορδανία και χώρες της περιοχής του Κόλπου τότε μπορεί να αντιληφθεί την σημασία των συμφωνιών αυτών, για τα εθνικά μας συμφέροντα και την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Κατρούγκαλος: Προτεραιότητα η επίλυση του παλαιστινιακού
«Οι συμφωνίες του Αβραάμ, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα του κατά πόσον προωθούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», υποστήριξε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Είναι πάγια θέση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της χώρας μας, η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στη βάση των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, και την επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στο νέο κράτος. Η λύση των δυο κρατών, προφανώς προϋποθέτει το δικαίωμα του λαού του Ισραήλ, να ζήσει στο δικό του κράτος με ασφάλεια. Η εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, θα συμβάλει στην ειρήνη εφόσον βεβαίως συνδυαστεί με την επανεκκίνηση άμεσων και ουσιαστικών συνομιλιών για το μεσανατολικό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συνεργασία, η διατήρηση σταθερής θέσης, για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου σε όλη την περιοχή πρέπει να αποτελεί βασικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είτε αφορά το μεσανατολικό, είτε το Κυπριακό ή το μεταναστευτικό».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Αναγκαία η ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων»
«Η Μέση Ανατολή αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Οι προσεγγίσεις μας» συνέχισε «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και πάντα στο πλαίσιο της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει το μωσαϊκό της. Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη, τις επιπτώσεις των οποίων μπορούμε μόνο να εικάσουμε. Το γεγονός πάντως πως τρεις σημαντικές μουσουλμανικές χώρες αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ και αποφασίζουν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις μαζί του, είναι μια θετική εξέλιξη, για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Όμως, οι συμφωνίες αυτές δεν είναι αρκετές για την εμπέδωση της ασφάλειας. Είναι αναγκαία η ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μια λύση που θα βασίζεται στην αρχή των δυο βιώσιμων κρατών».
Αννα Διαμαντοπούλου: «Η ΕΕ διατηρεί την λογική του κατευνασμού»
«Η ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή είναι ένα πεδίο μέσα στο οποίο μέσα στους αιώνες θρησκευτικών, εθνικών και οικονομικών συγκρούσεων των οποίων τα αποτελέσματα είχαν πάντοτε επιπτώσεις και στη χώρας μας. Οι επιπτώσεις αυτές, είχαν πρόσφατα τον χαρακτήρα της προσφυγικής έκρηξης ή της τρομοκρατίας» είπε η πρόεδρος του Δικτύου ‘Αννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Υπήρχε πάντα κίνδυνος ανάφλεξης που είχε επιπτώσεις στον τουρισμό την οικονομία την προσέλκυση επενδύσεων. Η περιοχή μας δεν είναι μόνη της. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις, έχουν ενδιαφέρον και λόγο. Η Ελλάδα είναι ο πόλος της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή».
Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου η ΕΕ έχει την λογική του κατευνασμού και είναι προτιμότερη η στρατηγική της αποτροπής. «Η στρατηγική της αποτροπής δεν σημαίνει πόλεμο αλλά προετοιμασία εθνικής ισχύος, και συμμαχιών. Όταν λέμε εθνική ισχύς, εννοούμε μια χώρα ισχυρή οικονομικά, τεχνολογικά με ισχυρή άμυνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γιόσι Αμράνι: «Σημαντικό γεωστρατηγικό ορόσημο»
«Πιστεύω ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ, θα αποδειχθούν ιστορικά ως ένα σημαντικό ορόσημο σε σχέση με την γεωστρατηγική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής κι αυτό, οι συμφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, του Ισραήλ με το Σουδάν και μια ξεχωριστή συμφωνία, η οποία δεν είναι τμήμα των Συμφωνιών του Αβραάμ με το Μαρόκο, αποτελούν μια καθοριστική στιγμή στην νομιμοποίηση του Ισραήλ και του ρόλου του στην περιοχή» είπε στην παρέμβασή του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι.
«Η νομιμοποίηση του Ισραήλ ως ενός περιφερειακού παράγοντα σταθερότητας ενός εταίρου για συνεργασία και οικονομική ευημερία. Οι χώρες της περιοχής αναγνωρίζουν την γεωστρατηγική πραγματικότητα, και γνωρίζουν ότι με πραγματική συνεργασία, και το Ισραήλ να αποτελεί εταίρο αυτής της συνεργασίας, εξυπηρετείται καλύτερα η ασφάλεια», συνέχισε και πρόσθεσε: «Είναι μια νέα πραγματικότητα μια πραγματικότητα συνεργασιών. Και αυτό είναι επίσης σημαντικό για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να υποτιμήσω τη σημασία της διεύρυνσης της τριμερούς σχέσης της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ ώστε να περιλάβουν και άλλες χώρες. Το είδαμε στο φόρουμ, αλλά μπορεί επίσης να κατευθυνθεί προς τον Κόλπο. Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα για να δημιουργήσουμε πολιτικές, στρατηγικές και οικονομικές συμμαχίες με μακρινούς και κοντινούς γείτονες. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σε αυτό».
Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλ Μαζρούι: «Τα Εμιράτα άνοιξαν τις πόρτες τους»
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, άνοιξαν τις πόρτες τους η μία χώρα στην άλλη για να προάγουν την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Επίσης οι συμφωνίες οδήγησαν στην εδραίωση των διπλωματικών σχέσεων και διεύρυναν τις συναλλαγές. Οι συμφωνίες πήραν το όνομά τους από τον προφήτη Αβραάμ, προφήτη των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών. Οι συμφωνίες αυτές θεμελίωσαν μια μεγάλη γεωπολιτική μεταβολή στη Μέση Ανατολή και θα συνεχίσουν να δημιουργούν πολλές νέες ευκαιρίες» τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αθήνα, Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλ Μαζρούι.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν, επίσης, ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο καθηγητής του διεθνούς δικαίου Πέτρος Λιάκουρας και ο διεθνολόγος Γαβριήλ Χαρίτος. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θάνος Σιαφάκας.
Πηγή: ΑΜΠΕ