Skip to main content

Μήνας αποφάσεων ο Ιούνιος για τον κ. Τσίπρα

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ένα τηλεφώνημα περιμένει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τα όσα αφήνει η κυβέρνηση να διαρρεύσουν, για να προχωρήσει η συμφωνία στο ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων, οι διαπραγματεύσεις όμως για την οικονομία θα χρειαστούν ακόμα πολλά τηλεφωνήματα και συναντήσεις πριν από την τελική συμφωνία.

Η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς παράλληλης διαπραγμάτευσης σε Σκοπιανό και οικονομία και όλα δείχνουν ότι ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός μήνας αποφάσεων για τον πρωθυπουργό.

Στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η κυβέρνηση επιθυμεί και δρομολογεί εξελίξεις, αναμένει όμως τον κ. Ζάεφ να ξεπεράσει τα δικά του, εσωτερικά εμπόδια για να φτάσει στο σημείο των υπογραφών. Σε ό,τι αφορά τα δικά του εμπόδια, εδώ στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και έχει διαμηνύσει σε Ε.Ε και ΗΠΑ ότι θα δώσει το πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς ΝΑΤΟ και Ε.Ε αν τα Σκόπια εγκρίνουν τη συμφωνία επί της αρχής. Δεν είναι όμως διατεθειμένος να φέρει συμφωνία στη Βουλή πριν τα Σκόπια ψηφίσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους, δηλαδή καμία συμφωνία στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Κυβερνητικές πηγές πάντως επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις για το Σκοπιανό θα ληφθούν εντός του Ιουνίου και σίγουρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 28 και 29 του μήνα.

Στην οικονομία τα πράγματα περιπλέκονται και ο χρόνος πιέζει.

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ δείχνει ότι η κυβέρνηση μετατοπίζει το βάρος των διαπραγματεύσεων στην απόφαση για το χρέος και επιχειρεί να αποδραματοποιήσει το σκέλος της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα. Η «καθαρή έξοδος» με την πολιτική έννοια του όρου που ήθελε να της δώσει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή τη χειραφέτηση της ελληνικής οικονομίας από την επιτροπεία, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι.

Η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο που είπε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο το μνημόνιο» και κυρίως η επισήμανσή του ότι «οι αναταράξεις στην Ιταλία καταδεικνύουν πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα η κατάσταση θα είναι εύθραυστη» ήταν σαφές μήνυμα ότι η μεταμνημονιακή επιτροπεία θα είναι σκληρή, ενώ από την αντιπολίτευση έχει ληφθεί ως προαναγγελία προληπτικής γραμμής.

Οι πληροφορίες λένε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει μία γενναία διευθέτηση χρέους που θα έδινε θετικό σήμα στις αγορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο νέο της ξεκίνημα, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει πλήρη ελευθερία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, όπως επικοινωνιακά «έπαιζε» το προηγούμενο διάστημα.

Το τοπίο, ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM κ. Στράουχ, ο οποίος σήμερα στη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και κινούμενος εντός των ορίων του τεχνοκρατικού λόγου, μιλά για «πιο στενή επιτήρηση και μεταπρογραμματικές συμφωνίες που ενδεχομένως θα διαφέρουν από εκείνες που είχαμε σε άλλες χώρες» και ξεκαθάρισε ότι «μετά το τέλος του προγράμματος, ο ESM θα επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα για να διασφαλίζει ότι οι εξελίξεις βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε τελικά η χώρα να είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της».

Εν κατακλείδι, στις διαπραγματεύσεις εντός του Ιουνίου για το Σκοπιανό και την οικονομία με στόχο να επιτευχθούν συμφωνίες, η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της και με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ανάμεσα σε αυτά και τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών.