Τη θέση ότι «η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως η πρωταρχική συνιστώσα ενός μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης» υπογραμμίζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη απόφαση της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με θέμα τα εργασιακά και δημοσιεύθηκε σήμερα.
Όπως σημειώνεται, «η με κάθε τρόπο -ατομικό και συλλογικό- ενίσχυση των εργαζομένων και της διαπραγματευτικής τους δύναμης είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή, επειδή αποτελεί την βασική προϋπόθεση για μια πραγματική αλλαγή υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και την βασική προϋπόθεση για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό».
Όσον αφορά το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας» καθώς και ότι «συνιστά πρόκληση που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, lockdown και περιοριστικών μέτρων, με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης, δράσης και κινητοποίησης». «Αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία, καθώς η κυβέρνηση το έχει συμπεριλάβει στις “μεταρρυθμίσεις” της πρότασης της για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγορεύοντας το σε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων του. Επιχειρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να δεσμεύσει τη χώρα και τις μελλοντικές κυβερνήσεις», συμπληρώνει, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της απόφαση καθιστά τις αντεργατικές της επιλογές σε νέου τύπου “μνημονιακές υποχρεώσεις”», ενώ «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους εργαζομένους και το εισόδημα τους, ενίσχυσε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που είχε επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά τις εκλογές, δρομολόγησε την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους. Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, καθώς και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων», συνεχίζει το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία».
Εξάλλου, υπογραμμίζει ότι «όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, η κυβέρνηση την αντιμετώπισε ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας, απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και μείωσης των μισθών που είναι πάντοτε ο στόχος του κεφαλαίου». «Δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδότησε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας», προσθέτει.
Αναφορικά με το λεγόμενο «σχέδιο Πισσαρίδη», σχολιάζει ότι «τα εργασιακά δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα και προβάλλεται ως αναγκαιότητα η ελαστικοποίηση και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς και η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα».
«Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «το “εργασιακό νομοσχέδιο” που ετοιμάζει ο κ. Χατζηδάκης στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, με στόχο την κατάργηση του οκταώρου και την επιβολή δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, με αντάλλαγμα άδειες και ρεπό, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους και τις ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις, με κατάργηση της υποχρέωσης επαναπρόσληψης σε περίπτωση που κριθεί δικαστικά παράνομη η απόλυση εργαζομένου».
Συνεχίζοντας, η απόφαση του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης «απέναντι σε αυτήν την αντιμεταρρύθμιση, τη γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».
Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται μεταξύ άλλων, για «την κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ», «τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας σε στερεή βάση, με θεσμικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργαζομένων, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών τους», «ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων», «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ», «τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών», «ρύθμιση της τηλεργασίας».
«Ο εορτασμός φέτος της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μαΐου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και θα δώσει ηχηρό αγωνιστικό και αποφασιστικό μήνυμα στα αντεργατικά και αντικοινωνικά κυβερνητικά σχέδια», τονίζει το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και πολιτικής μάχης για να μην περάσει και να ανατραπεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, που θα διαλύσει την εργασία και θα καταρρακώσει τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους».
Πηγή: ΑΜΠΕ