Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα βγαίνει σε ένα ξέφωτο

Στις θετικές προοπτικές τόσο του τουριστικού προϊόντος όσο και της ελληνικής οικονομίας, ευρύτερα, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, η οποία λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Περιγράφοντας την «εικόνα» του τουριστικού κλάδου, κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχει κερδίσει όλες τις προβλέψεις και όλα τα στοιχήματα», ενώ υπογράμμισε ότι «η απόδοση του τουρισμού μάς έχει κάνει υπερήφανους τα τελευταία χρόνια».

Απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες του κλάδου, εξήρε το γεγονός ότι εμπιστεύτηκαν την ελληνική οικονομία και «όλα αυτά τα χρόνια συνεχίσατε να επενδύετε εν μέσω των δυσκολιών».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι τη φετινή χρονιά θα σημειωθεί νέο ιστορικό ρεκόρ, με πάνω από 32 εκατομμύρια τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα.

Βγαίνουμε επιτέλους από τα μνημόνια

Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η χώρα βγαίνει σε ένα ξέφωτο», καθώς σταμάτησε η κατάρρευση, ανετράπη η καταστροφική πορεία και το σύνολο της οικονομίας αναπτύσσεται.

«Βγαίνουμε επιτέλους από τα μνημόνια» έσπευσε να επαναλάβει, επισημαίνοντας ότι πλέον διαμορφώνεται μια αισιόδοξη κατάσταση για τη χώρα.

Όπως εξήγησε, αναλυτικότερα, η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς «ώστε στα μέσα Ιουνίου να είναι έτοιμο και το τελευταίο νομοσχέδιο για την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτούμενων».

Συμφωνία αντάξια των προσπαθειών των Ελλήνων 

Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι προς το τέλος του Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, επιτυγχάνοντας μια συμφωνία με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροοικονομικές συνθήκες της χώρας. Διαβεβαίωσε δε, ότι η συμφωνία θα είναι «αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού μετά από οκτώ χρόνια επώδυνης προσαρμογής».

Εμμένοντας στη συμφωνία για το χρέος, έκανε λόγο για μια λύση, η οποία θα επιτρέψει στις αγορές να πιστέψουν πως η χώρα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές με αξιώσεις. «Πρόκειται για μια λύση που θα οριστικοποιεί το τέλος της ελληνικής κρίσης» συνέχισε στο ίδιο ύφος.

Nα μην παρασυρθούμε από τα θετικά μεγέθη της οικονομίας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εν εξελίξει ιταλική κρίση, διαβεβαιώνοντας ότι εργαζόμαστε για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην Ελλάδα. «Οι εξελίξεις υπενθυμίζουν σ’ όλους ότι οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουμε μια λύση που θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην οικονομία» ανέφερε ενδεικτικά.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για εμμονή στη λιτότητα και υπονόμευση της δημοκρατίας στις χώρες της Ευρώπης. «H Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή στη λιτότητα -χωρίς ορίζοντα ελπίδας- διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών, ενώ η περιφρόνηση της Δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς» τόνισε, αναλυτικά.

Πυλώνας ασφάλειας η Ελλάδας

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στη γεω-στρατηγική θέση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «η χώρα αποκτά καίρια σημασία στον επενδυτικό σχεδιασμό, αναβαθμίζοντας την επιρροή στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Αναφορά πραγματοποίησε και στα ζητήματα ασφαλείας, εκτιμώντας ότι αποτελούν έναν από τους παράγοντες που συνέβαλε στα διαδοχικά τουριστικά ρεκόρ των τελευταίων ετών. «Ήμασταν παράγοντας σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή» σχολίασε σχετικά.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ότι «είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και κάνουμε προσεκτικά βήματα για να διασφαλίζουμε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον ρόλο και την εικόνα της πιο σταθερής και ασφαλούς χώρας στη περιοχή».

Συγκριτικό πλεονέκτημα ο τουρισμός

Αναπτύσσοντας τον ρόλο του τουρισμού στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, σημείωσε ότι αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι επίσης η ναυτιλία, ο πολιτισμός, η αγροτοδιατροφή, η βιομηχανία, το φάρμακο και η έρευνα.

Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι θέλουμε η εισροή όλο και περισσότερων τουριστών να δημιουργεί αύξηση της ζήτησης για προϊόντα ελληνικής προέλευσης και να μη διαρρέει στο εξωτερικό ως ζήτηση για εισαγωγές.

Βελτίωση των αποδοχών

Όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο» και παρέπεμψε στον κατώτατο μισθό.

«Για κάποιους αυτό είναι έγκλημα, αλλά για εμάς είναι επιβεβλημένο, τόσο ηθικά αλλά και οικονομικά» σχολίασε, ενώ επεσήμανε ότι η «αναδιανομή είναι ο πραγματικός κινητήρας της ανάπτυξης».

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, «το επιχείρημα ότι η ανταγωνιστικότητα σημαίνει χαμηλό εργατικό κόστος έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένο».

«Όσο ελαστικοποιείται η εργασία, τόσο μειώνεται η αποδοτικότητα, για τον απλούστατο λόγο ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται δέσμευση με την εργασία τους και δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της δουλειά τους» έσπευσε να εξηγήσει.

Τέλος η λιτότητα, αρχίζει η επέκταση το 2019

Ο κ. Τσίπρας εστίασε, τέλος, στον τερματισμό της λιτότητας, καθιστώντας σαφές ότι από το 2019 αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης.  «Η διαρκής ανάκαμψη της οικονομίας, από το 2019 και μετά, θα αρχίσει να μας αφήνει δημοσιονομικό χώρο, παρά τις δεσμεύσεις μας για 3,5% πλεόνασμα» εξήγησε.

Αυτό σημαίνει, όπως ανέλυσε στη συνέχεια, «ότι ανοίγονται δυνατότητες σταδιακής και ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Μάλιστα, επικαλέστηκε ως παράδειγμα ότι «στο μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσουμε στη Βουλή, για το 2019 προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ. ευρώ και για το 2020 κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι για το 2019, τα 700 εκατ. ευρώ  «αποφασίσουμε να κατευθυνθούν στην ελάφρυνση των φόρων».

naftemporiki.gr