Eφόσον το επιτρέψει η περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να άρει από τις 15 Ιουνίου την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση για τα υπόλοιλα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες που ανήκουν στο χώρο Schengen: Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.
Η προειδοποίηση θα αντικατασταθεί με ταξιδιωτικές οδηγίες που θα αναδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για κάθε χώρα ξεχωριστά. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που διέρρευσε στη δημοσιότητα από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) και το οποίο ενδέχεται να κατατεθεί προς ψήφιση στο κυβερνητικό συμβούλιο την Τετάρτη.
Βασικό σκεπτικό του σχεδίου είναι ότι «η ανάκαμψη του τουρισμού είναι σημαντική τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τον γερμανικό τουριστικό κλάδο όσο και για την οικονομική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες-προορισμούς».
Γνωστές οι γερμανικές προϋποθέσεις
Ως προϋπόθεση για την αντικατάσταση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης με ταξιδιωτική οδηγία το έγγραφο αναφέρει την εκπόνηση από κάθε χώρα ξεχωριστά ενός «βιώσιμου σχεδίου» για την τήρηση των κανόνων απόστασης, τη χρήση μάσκας, την απολύμανση χώρων κ.ά. Θα πρέπει επίσης τα κράτη να πάρουν μέτρα σε περίπτωση που κάποιος ξένος παραθεριστής αρρωστήσει από κορωνοϊό. Εκτός αυτού θα πρέπει να υλοποιήσουν τις συστάσεις της ΕΕ για την προστασία των τουριστών, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν την ασφάλεια των επιβατών σε μεταφορικά μέσα – αεροπλάνα, καράβια, τρένα, λεωφορεία.
Πάντως, το γερμανικό σχέδιο δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση. Τα κριτήρια και τα μέτρα που αναπτύσσονται κινούνται στο πλαίσιο του προβληματισμού που συζήτησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα με ομολόγους του από 10 κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Κύπρος.
Τέλος, όπως τονίζεται στο σχέδιο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θα επιδιώξει τα μέτρα και τα κριτήρια προστασίας των τουριστών να είναι σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς «κατά το δυνατόν ενιαία».
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο