Skip to main content

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας στο Ευρωκοινοβούλιο

Η κατάσταση στη Γάζα και οι συνέπειες της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, εκπροσωπώντας την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια πολιτική λύση που να σταματά τη βία.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας και την κυριαρχία του. Αλλά κάθε απάντηση πρέπει να είναι αναλογική. Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να πυροβολούν εναντίον άοπλων διαδηλωτών, εκτός αν υπάρχει πραγματική και άμεση απειλή για τη ζωή. Οι Παλαιστίνιοι έχουν το πλήρες δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Ταυτόχρονα η Χαμάς και όσοι είναι επικεφαλής σε διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να διασφαλίσουν ότι απορρίπτουν αυστηρά τη βία και ότι δεν εκμεταλλεύονται τις διαμαρτυρίες για άλλους λόγους», τόνισε.

«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε πως είναι «η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα βία και να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες ζωής καθώς και η άμβλυνση της τρομακτικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, όπου υπάρχει ρεκόρ ανεργίας και μια οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης».

Και για αυτό τον λόγο τόνισε πως η Επιτροπή διέθεσε επιπλέον 3 εκατ. ευρώ για ένα πακέτο επείγουσας βοήθειας για τη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Χαν η μόνη ρεαλιστική προοπτική για ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή παραμένει η λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τους ιστορικούς δεσμούς του εβραϊκού λαού με την Ιερουσαλήμ και το ίδιο ισχύει και για τους δεσμούς του παλαιστινιακού λαού με την πόλη. Ακριβώς λόγω της μοναδικής ιστορίας της Ιερουσαλήμ, το καθεστώς της μπορεί να λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών», πρόσθεσε.

Τέλος σημείωσε πως αυτό επανέλαβε στους Αμερικανούς μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. «Κανείς άλλος, παρά μόνο οι δύο πλευρές μπορούν βγάλουν την Ιερουσαλήμ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς Ε.Ε. είπαμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε τη διεθνή συναίνεση για την Ιερουσαλήμ που ενσωματώνεται στο Ψήφισμα 478 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου συμπεριλαμβάνεται η τοποθεσία των διπλωματικών αντιπροσωπειών, μέχρις ότου τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνήσουν για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».