Skip to main content

Ιαπωνία: Νίκησε τον κορωνοϊό χωρίς lockdown;

«Το ιαπωνικό μοντέλο νίκησε τον νέο κορωνοϊό» διεκήρυξε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, προαναγγέλοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άρση της κατάστασης έκακτης ανάγκης. Ποιο ακριβώς όμως ήταν το μοντέλο αυτό και γιατί θεωρείται επιτυχημένο; 

Παρά το γεγονός ότι η χώρα ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ώστε τοπικές αρχές και κεντρική κυβέρνηση να έχουν αυξημένες εξουσίες στην έγκριση δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας), η Ιαπωνία δεν επέλεξε τον δρόμο του lockdown. Στο Τόκιο και άλλες μεγάλες πόλεις υπήρχε σύσταση προς τους πολίτες να μένουν σπίτι, αλλά όχι απαγόρευση κυκλοφορίας ή περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ενθαρρύνθηκε η τηλεργασία, αλλά δεν έκλεισαν επιχειρήσεις, εργοστάσια, καταστήματα, εστιατόρια ή κομμωτήρια. Κλειστά έμειναν για ένα διάστημα μόνο τα δημοτικά σχολεία. 

Το ιαπωνικό Σύνταγμα απαγορεύει το υποχρεωτικό lockdown, αλλά όταν η χώρα είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης (εισήλθε σε αυτό στις 7 Απριλίου) η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει σε εθελοντική βάση την κοινωνική αποστασιοποίηση και το κλείσιμο όσων επιχειρήσεων φοβούνται ότι μπορούν να έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. 

Με βάση το καθεστώς αυτό ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υποχώρησε από τα 600-700 ημερησίως στα μέσα Απριλίου σε μόλις 20-30 την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 είναι 830- εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με την εικόνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Μερίδα αναλυτών έχει αμφισβητήσει τα επίσημα στοιχεία της Ιαπωνίας, ενώ επισημαίνει ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει τεστ μόνο στο 0,2% του πληθυσμού. Όσοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε απόκρυψη στοιχείων, τονίζουν ότι αυτό έγινε πιθανότητα σε μία προσπάθεια να μην αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. 

Οι περισσότεροι ωστόσο πιστεύουν ότι η Ιαπωνία αντιμετώπισε όντως με επιτυχία την πανδημία και το αποδίδουν αυτό στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των πολιτών της. Στη χώρα η τακτική χρήση μάσκας (την οποία στη Δύση ουσιαστικά μάθαμε φέτος) είναι μία «κανονικότητα» εδώ και χρόνια σε περιόδους έξαρσης της γρίπης ή ιών. Έτσι και τώρα, με το που έκανε την εμφάνισή του ο Covid-19 οι Ιάπωνες άρχισαν να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους με μάσκα. 

Εδώ και χρόνια οι Ιάπωνες είναι επίσης συνηθισμένοι να αποφεύγουν χώρους συνωστισμού (από το μετρό έως τα κλαμπ καραόκε) ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε περιόδους έξαρσης ιών. Επιπλέον συμπεριφορές, όπως οι χειραψίες, οι αγκαλιές και τα φιλιά και άλλες μορφές φυσικής επαφής δεν εμφανίζονται καθόλου στην παραδοσιακή ιαπωνική κουλτούρα των κοινωνικών συναντήσεων. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, FT, Japan Times