Skip to main content

Ζυμώσεις για τα 151 «ναι» και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το κλίμα πλέον για τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι βαρύ στο Ποτάμι και πληροφορίες θέλουν το κόμμα να σκέπτεται ξανά τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν το Ποτάμι αλλάξει στάση, τότε το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο συνεργαζόμενος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έχει πει ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η ψήφος του θα εξαρτηθεί από το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα έρθει στη Βουλή. Αν ο κ. Λυκούδης δεν ψηφίσει, τότε η πλειοψηφία στην οποία υπολογίζει το Μαξίμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα μειωθεί κατά τρεις (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης) ενώ αν ψηφίσει θα μειωθεί κατά δύο, που σημαίνει ότι τον ρόλο του 151ου βουλευτή που έχει σήμερα ο κ. Δανέλλης για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, θα έχει ο κ. Λυκούδης για τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς στην αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπολογίζονται οι ψήφοι του Κώστα Ζουράρι και του Β. Κόκκαλη από τους ΑΝΕΛ, που έχουν πει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση, όχι όμως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αντιθέτως, το Μαξίμου υπολογίζει στις θετικές ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών – πέραν των ψήφων των Κ. Παπακώστα, Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ και αυτήν του Θ. Θεοχαρόπουλου, για τον οποίον λένε ότι εφόσον δεν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επιμένει το Μαξίμου

Ακόμα και χωρίς τον κ. Θεοχαρόπουλο όμως, για το Μαξίμου η αριθμητική των ψηφοφοριών με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, παραμένει ή ίδια με το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, για την ψήφο εμπιστοσύνης στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται η Κ. Παπακώστα, ο Β. Κόκκαλης, η Ελ. Κουντουρά, ο Κ. Ζουράρις ο Θ. Παπαχριστόπουλος και ο Σπ. Δανέλλης, ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών (η οποία με βάση τους σχεδιασμούς του Μαξίμου σχεδιάζεται να έρθει στη Βουλή για κύρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τις υπόλοιπες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης να ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα) στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται η Κ. Παπακώστα, η Ελ. Κουντουρά, ο Θ. Παπαχριστόπουλος, ο Σπ. Δανέλλης, ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γ. Μαυρωτάς, και ο Σπ. Λυκούδης.

Είναι εύλογο ότι αν σε μία από τις δύο ψηφοφορίες η κυβέρνηση πάρει λιγότερες από 151 ψήφους, θα πάμε σε εκλογές άμεσα. Θεσμικά, τόσο η ψήφος εμπιστοσύνης όσο και οι «Πρέσπες» περνάνε με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να εννοεί αυτό που είπε στη συνέντευξή του στο OPEN ότι θα αναζητήσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών τόσο στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, όσο και στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς σε άλλη περίπτωση θα έχει πολιτικό πρόβλημα.

Αβέβαιο το μέλλον των ΑΝΕΛ

Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ η κατάσταση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Ο κ. Καμμένος άφησε χθες υπονοούμενα εναντίον των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τους διόρισε και δεν εκλέχθηκαν. Αδύναμο σημείο της επιχειρηματολογίας του ωστόσο είναι ότι διέγραψε τους Ελ. Κουντουρά και Β. Κόκκαλη (ο οποίος υποστηρίζει ότι παραιτήθηκε από το περασμένο Σάββατο) αλλά για τον ίδιο λόγο δεν διέγραψε τους Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι, προκειμένου να μη χάσει τα δικαιώματά του ως αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, αδυνατώντας να απαντήσει στην καταγγελία της αντιπολίτευσης ότι έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση να συνεχίσει και να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, «δανείζοντας» τέσσερις ψήφους στην κυβέρνηση. Γι΄ αυτό το λόγο, ο κ. Καμμένος επανέλαβε χθες κατά τη συνέντευξή του στο STAR το αίτημά του προς τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευθεί ότι δεν θα χαρίσει ως κυβέρνηση το όνομα της Μακεδονίας, αίτημα που έχει ήδη απαντήσει η Ν.Δ. υποστηρίζοντας ότι ο κ. Καμμένος είχε πολλές ευκαιρίες να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν το έπραξε. Από τους ΑΝΕΛ αποχωρούν οι Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, ενώ παραμένουν η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Νίκος Μαυραγάνης.

Όλα δείχνουν ότι ο κ. Καμμένος έχει επιλέξει εδώ και μέρες να ακολουθήσει τη γραμμή της καταγγελίας όλων των στελεχών του κόμματος που θα επέλεγαν να παραμείνουν στις υπουργικές τους θέσεις από το παραιτηθούν και να συνταχθούν με την κεντρική γραμμή.

Έτσι, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους στελέχη του κόμματος που επέλεξαν να μείνουν στο πλευρό του κ. Καμμένου εξαπέλυσαν επίθεση στους υπόλοιπα. Αρχικά ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Π. Σγουρίδης, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει μια μορφή πολιτικής συναλλαγής, με τον Νίκο Μαυραγάνη να προχωρά ένα βήμα παραπέρα με δηλώσεις του στην εκπομπή «Ακραίως», λέγοντας πως υπάρχει «έμμεση ή άμεση συναλλαγή, για να κρατήσουν τις θέσεις τους». Μάλιστα, τους κάλεσε να λογοδοτήσουν στη συνείδησή τους πρώτα, αφού η πράξη τους «συνιστά αποστασία από τις αρχές, με τις οποίες εκλέχθηκαν και μέχρι χθες στήριζαν».

Αυτή τη στιγμή, οι ΑΝΕΛ έχουν πέντε βουλευτές, βρίσκονται δηλαδή στο όριο. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος είναι αποφασισμένος να δώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, να ψηφίσει τις Πρέσπες και στη συνέχεια να παραδώσει την έδρα του, η οποία όμως πηγαίνει στον πρώτο επιλαχόντα της Β΄ Αθηνών που είναι ο Τέρενς Κουίκ και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ούτε εκείνος έχει διαγραφεί από τον κ. Καμμένο, αν και διαπληκτίζονται δημοσίως. Πληροφορίες θέλουν τον Π. Καμμένο να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά, ο οποίος σε δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί «με κόμματα του δημοκρατικού τόξου που είναι αντίθετα στη συμφωνία για το Μακεδονικό».