Skip to main content

Ουκρανία: Ερωτηματικά για τη δήθεν δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο, γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου, ήταν σκηνοθετημένη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, μια επιχείρηση που, σύμφωνα με το Κίεβο, είχε στόχο να αποτρέψει τη δολοφονία του που είχε σχεδιάσει η Μόσχα.

Η θλίψη για τη… δολοφονία του διήρκεσε μια μέρα. Πολλές νεκρολογίες δημοσιεύτηκαν και για τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο ήταν πρώτη είδηση. Όλα αυτά ως χθες το βράδυ που ο Μπαμπτσένκο εμφανίστηκε ολοζώντανος σε συνέντευξη Τύπου και ζήτησε συγγνώμη για την «κόλαση» που έζησε. Ευχαρίστησε μάλιστα την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU για το γεγονός ότι είναι ζωντανός.

Κατά τους ισχυρισμούς του, εμφανίστηκε ότι είναι δήθεν νεκρός για να αποτρέψει μια προγραμματισμένη δολοφονία του. Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Γκίτσακ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι συνελήφθη ένας Ουκρανός που είχε προσληφθεί από τη ρωσική μυστική υπηρεσία για να δολοφονήσει τον Μπαμπτσένκο.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ο Μπαμπτσένκο τον ευχαρίστησε «που εμπόδισε μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας» να υλοποιηθεί το σενάριο «με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το γραφείο Τύπου του.

Ο Ποροσένκο πρόσθεσε επίσης ότι το Κίεβο θα του προσφέρει προστασία, εκτιμώντας ότι «είναι απίθανο να ηρεμήσει η Μόσχα».

«Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί σε όλον τον κόσμο πρέπει τώρα να τρίβουν τα μάτια τους και να ρωτούν τι συνέβη πραγματικά», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξηγηθεί με πολύ πειστικό τρόπο γιατί ήταν απολύτως απαραίτητο να ανακοινωθεί η δολοφονία ως μια κακή κινηματογραφική ταινία.

Ο ίδιος ο Μπαμπτσένκο δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι πριν από ένα μήνα έμαθε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ότι κάποιοι σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν. Ο υποτιθέμενος δράστης είχε στην κατοχή του διαβατήριο του Μπαμπτσένκο με μια παλιά φωτογραφία, όταν ο Ρώσος δημοσιογραφος πήρε το διαβατήριό του στη Ρωσία σε ηλικία 25 ετών. Αυτό ελήφθη ως «απόδειξη» ότι οι πληροφορίες του ενδέχεται να προέρχονταν από τις ρωσικές αρχές ή τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Συμφώνησα να συμμετάσχω σε αυτή την ειδική επιχείρηση», δήλωσε ο Μπαμτστσένκο.

Από τους πλέον γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτές, ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του, έπειτα από την κριτική του στη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία και τη Συρία. Είχε αποδοκιμαστεί από φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς στη Ρωσία για σχόλια που είχε κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία είναι ένας επιτιθέμενος ενάντια στην Ουκρανία.

Αντιδράσεις

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «μια νέα αντιρωσική πρόκληση». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την ουκρανική επιχείρηση «μασκαράτα» η οποία στήθηκε «για προπαγανδιστικούς σκοπούς».

Η σκηνοθετημένη δολοφονία του Μπαμπτσένκο προκάλεσε την αντίδραση και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος κατήγγειλε ότι η Ουκρανία διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις».

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή του όταν ενημερώθηκε ότι για την απάτη των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριών η οποία στήθηκε στο πλαίσιο ενός πολέμου ενημέρωσης».

«Είναι πάντα επικίνδυνο για τα κράτη να παίζουν με τα γεγονότα και κυρίως στις πλάτες δημοσιογράφων», πρόσθεσε.