Από την έντυπη έκδοση
Toυ Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Από σήμερα συνοροφύλακες από 12 κράτη-μέλη θα πραγματοποιούν μαζί με Αλβανούς αστυνομικούς κοινές περιπολίες εντός του αλβανικού εδάφους στη μεθόριο με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράτυπης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Αλβανία θα έχει την τελική ευθύνη για την προστασία των συνόρων της, ενώ η Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή θα παρέχει τόσο τεχνική όσο και επιχειρησιακή στήριξη και βοήθεια. Οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορούν να συνδράμουν τους Αλβανούς συνοροφύλακες στη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων στα σημεία διέλευσης, παραδείγματος χάριν, και στην αποτροπή των παράνομων εισόδων. Όλες οι επιχειρήσεις και οι αποστολές στα αλβανικά σύνορα με την Ελλάδα θα διεξαχθούν σε πλήρη συμφωνία με τις αλβανικές και τις ελληνικές αρχές, αναφέρει η Κομισιόν.
Κατά την έναρξη της επιχείρησης, ο οργανισμός θα αποστείλει 50 αξιωματικούς, 16 περιπολικά οχήματα και 1 όχημα με ανιχνευτές θερμότητας από 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ολλανδία, Κροατία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία) για να συνδράμουν την Αλβανία στη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων και στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.
Η εναρκτήρια εκδήλωση για την ανάληψη των καθηκόντων από την ευρωπαϊκή δύναμη έγινε χθες στα Τίρανα με την παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, του Φαμπρίτσε Λετζέρι, εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του υπουργού Εσωτερικών Σάντερ Λέσι.
Νέο κεφάλαιο
Όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, με την πρώτη ανάπτυξη ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής εκτός της Ε.Ε. ανοίγουμε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας σε θέματα μετανάστευσης και διαχείρισης των συνόρων, τόσο με την Αλβανία όσο και με ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. «Πρόκειται για ένα πραγματικά ιστορικό βήμα, που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στην περιοχή, φέρνοντάς την πιο κοντά στην Ε.Ε., μέσω συνεργασίας με συντονισμένο και αμοιβαία υποστηρικτικό τρόπο για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως η καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και η προστασία των κοινών μας συνόρων», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής μπορεί να διεξάγει αποστολές και κοινές επιχειρήσεις στο έδαφος γειτονικών τρίτων χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει συναφθεί συμφωνία περί καθεστώτος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικείας χώρας. Η συμφωνία με την Αλβανία υπογράφηκε Οκτώβριο 2018 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2019.
Παρόμοιες συμφωνίες μονογραφήθηκαν με τη Βόρεια Μακεδονία (Ιούλιος 2018), τη Σερβία (Σεπτέμβριος 2018), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Ιανουάριος 2019) και το Μαυροβούνιο (Φεβρουάριος 2019), αλλά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.