Skip to main content

Κυβέρνηση: Έφερε το ν/σ «μαμούθ» κι ελπίζει για το χρέος

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με το πολυνομοσχέδιο «μαμούθ» 7.500 σελίδων, το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής, θα προσέλθει υπό μάλης η κυβέρνηση στην κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group το βράδυ της Δευτέρας και του Eurogroup την επόμενη ημέρα με διπλό στόχο:

Αφενός να αποφασιστούν άμεσα μέτρα και δράσεις για το βραχυπρόθεσμο σκέλος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αφετέρου να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη ρύθμιση του μεσοπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου σκέλους.

«Όσο πιο ‘‘βαθιά’’ μπει στο μεσοπρόθεσμο τόσο το καλύτερο» έλεγε την Τετάρτη στέλεχος του Μαξίμου, με δεδομένο ότι ένας εκ των βασικών στόχων της κυβέρνησης είναι να βγει, με 10ετές ομόλογο στις αγορές, ακόμη και εντός του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι η δύσκολη και πολυπαραγοντική εξίσωση για το ελληνικό χρέος θα λυθεί και διά χειρός Σόιμπλε. Ωστόσο, θεωρούν ότι πλέον η Γερμανία, μετά την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και τη νομοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν έχει και πολλούς λόγους να κρατάει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, πλην τον εσωτερικών συσχετισμών στη Bundestag.

Αυτή τη φορά όμως, όπως λένε, η Ελλάδα θα έχει πολύ περισσότερους συμμάχους σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, οπότε ήταν στην κυριολεξία μόνη.

Θεωρώντας δεδομένο το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, το ενδιαφέρον τώρα του Μαξίμου στρέφεται, κυρίως για εσωτερικούς λόγους, στο χρέος της χώρας.

«Το ‘‘βαρύ’’ πακέτο φόρων που φέρνει μαζί του το ν/σ πρέπει οπωσδήποτε να αντισταθμιστεί με μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για να μπορεί να ‘‘πουληθεί’’ στο εσωτερικό. Και φυσικά οι θετικές επιπτώσεις της όποιας απόφασης παρθεί την Τρίτη πρέπει να έχουν αντίκτυπο άμεσο στην αγορά» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, μεταφέροντας και τα όσα διημείφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στην κλειστή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.